НОВИНИ

Отвориха малките паркове в Мадрид, Румъния частично пуска моловете

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:16, 08.05.2020
Чете се за: 01:08 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС

Европа вдига предпазливо мерките срещу коронавируса. Малките паркове в испанската столица днес бяха отворени след оплаквания за струпване на хора сутрин и вечер в часовете, разрешени за разходки.

В очакване на първи пасажери в понеделник, летището в Ница разчита за обеззаразяване на робот с ултравиолетови лъчи, а Румъния частично пуска моловете от 15-ти май.

Първи в моловете в Румъния ще отворят магазините за нехранителни стоки с външни входове, така, както досега работеха аптеки и пунктове за химическо чистене.

Търговският бранш се опасява от лошото съчетание между по-високи разходи заради задължителното предоставяне на дезинфектанти и маски, и по-слаби продажби вследствие на разредения допуск.

Раду Мусетеску, професор по икономика: Очакването да започнем оттам, откъдето спряхме е нереалистично.

Малките паркове и 29 улици в Мадрид от днес отново са достъпни за разходки, но не и големите паркове и детските площадки. Отварянето на страната ще продължи до края на юни.

Базилио Морено, шофьор: Разтоварваме за магазините, които отварят на 11-ти май. Слава Богу, имаме работа при всички последиците от пандемията.

Ултравиолетовите лъчи на този робот за дезинфекция са малкото светлини в тунела за летището в Ница. Методът вече се използва в Азия. Шведската машина убива всички патогени във въздуха, може да се движи автономно или да бъде управлявана от оператор.

Мариан Пекорари, отговорник по хигиената на летището в Ница: Технологията идва от болниците и позволява пълно обеззаразяване на операционните блокове, оттам дойде и нашият интерес.

Второ по натовареност след Париж, летището в Ница сега е замряло без обичайните конгреси, хотелски резервации и потока от туристи към Монако и Сен Тропе.

Доминик Тийо, член на управителния съвет на летището в Ница: 85 процента от персонала сега са частично безработни. Вдигането на мерките на 11-ти май или 2-ри юни няма да върне хората, защото причината за безработицата е пълната липса на трафик.

Очакванията са натовареността от 2019-та да бъде достигната едва след две години. За началото в понеделник са подготвени маркери за спазване на дистанция в критични точки като сектора за получаването на багаж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владислав Горанов и Васил Божков в задочен диалог
Владислав Горанов и Васил Божков в задочен диалог
В Ямбол са запълнени отделенията за пациенти с COVID-19
В Ямбол са запълнени отделенията за пациенти с COVID-19