НОВИНИ

Екип на ВМА започна дезинфекция на болницата във Видин

bnt avatar logo
от БНТ
17:14, 08.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Екип на Военномедицинска академия започна цялостна дезинфекция на болницата във Видин, която е огнище на COVID-19.

Областният управител поиска помощ от Министерството на отбраната, защото в лечебното заведение не могат да се справят със заразата. Заради случаите на коронавирус сред самите медици, не достигат и специалисти, които да работят в лечебното заведение.

От многопрофилната болница във Видин заразата е разпространена в два от домовете за възрастни хора и социално жилище за деца и младежи с увреждания. Повечето от случаите на коронавирус в региона пък са сред самите медици от лечебното заведение и техни близки. Затова се наложи екип на Военномедицинска академия да извърши пълна дезинфекция на местната болница.

Полк. доц. Андрей Галев, национален консултант по инфекциозни болести: Това, което знам за момента е, че в неврологично отделение, половината, 50 процента са обхванати от заболяването, а иначе, ако направим една равносметка, около 12% от това, което е като числен състав спрямо болницата.

Няколко часа са нужни за дезинфекция на цялата болница. След като екипът приключи работа, ще бъдат дадени указания колко често да се извършва дезинфекция в лечебното заведение.

Полк. доц. Андрей Галев, национален консултант по инфекциозни болести: Дезинфекцията ще се прави с един хубав, съвременен препарат, който е на базата на кислорода. Силно антивируцидно действие има и освен това, след 15-20 минути след като се напръска и едно проветряване, биха могли болните да бъдат в стаите обратно.

43 са досега случаите на коронавирус сред самите медици във Видинската болница.

Момчил Станков, областен управител на Видин: Апелът, който имам към колегите видински лекари, които са в доболничните центрове, е да помогнат на колегите си в тази трудна ситуация, в която се намира нашата болница.

До сега няма медици, които да са изявили желание да помогнат на болницата във Видин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тестват социални работници от Асеновград за COVID-19
Тестват социални работници от Асеновград за COVID-19
Само електронно обучение в Пловдивския университет до края на втория семестър
Само електронно обучение в Пловдивския университет до края на втория семестър