НОВИНИ

Телевизионен сблъсък: Дебат на кандидатите за канцлер на Германия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:05, 13.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Втори телевизионен сблъсък между кандидатите за канцлер на Германия. Кандидатът на консерваторите Армин Лашет, социалдемократът Олаф Шолц и представителката на Зелените Аналена Бербок участваха в дебат, две седмици преди парламентарните избори в Германия.

Лашет и Шолц размениха остри реплики за финансови скандали, евентуалните коалиционни партньорства и климатичната политика. Християндемократът Лашет припомни, че миналата седмица е извършен обиск във финансовото министерство във връзка с разследване за пране на пари и измами.

Според него това е пример, че опонентът му Шолц, който в момента е финансов министър, не изпълнява задълженията си. Социалдемократът, на свой ред, обвини Лашет, че създава грешно впечатление за ведомството.

Въпросите за евентуалните коалиционни партньорства допълнително оживиха дебата. Лашет попита дали опонентът му би направил съюз със Зелените и крайната левица, която е против НАТО и е критична към Европейския съюз.

"Трябва да го кажете, защото гражданите не желаят лява партия в правителството. Не бяхте готов да го кажете днес, но това също е отговор", заяви кандидатът на ХДС/ХСС Армин Лашет.

Според социологическо проучване най-убедително в телевизионния дебат се е представил социалдемократът Шолц с 41% одобрение.

"Който и да иска да бъде част от правителството, трябва да има ясна позиция - за трансатлантическо сътрудничество, за изпълнение на ангажиментите ни към НАТО и за силен и Европейски съюз", каза кандидатът на Социалдемократическата партия Олаф Шолц.

Кандидатът на Зелените Аналена Бербок призова избирателите да гласуват за промяна и подчерта:

"Следващото правителство може да действа активно срещу климатичната криза. Това означава, че трябва да се откажем от въглищата по-скоро, много преди 2038-ма", каза тя.

В подкрепа на посочения за наследник на Ангела Меркел Армин Лашет са се изказали 27 на сто, а за единствената дама сред кандидатите - 25%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висок процент на болни от COVID шофьори в градския транспорт във Варна
Висок процент на болни от COVID шофьори в градския транспорт във Варна
След градушката в Пловдивско: Последен ден за заявления за компенсация на стопаните
След градушката в Пловдивско: Последен ден за заявления за компенсация на стопаните