Световноизвестният тенор Калуди Калудов с майсторски клас в България

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
21:21, 12.09.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Още
Слушай новината

За две седмици маестрото ще посвети в тънкостите на красивото пеене 10 ученици от Украйна, Полша, Китай и България.

В представата на обикновения слушател пеенето е естествен процес, за който е нужен само красив глас. Професионалните певци знаят, че истината е съвсем друга и могат с години да търсят човека, който да ги научи да пеят правилно.

"Когато ученикът е готов, той намира своя учител. Смятам, че когато човек решава да има развитие в неговата посока и неговото изкуство, съдбата му предлага подходящия маестро", заяви Емил Калев.

Че знае тънкостите на пеенето Калуди Калудов е доказал първо със собствената си кариера, а после и с успехите на своите ученици.

"Воденето на гласа легато позволява певецът да използва толкова въздух, колкото му е необходимо на даден звук. Много често ние певците се хвърляме в битката и започваме да ревем, да крещим и тогава гласовете се преуморяват и гласът не звучи, не е това, което трябва", заяви Калуди Калудов.

Той щедро раздава своя опит и знания. Не чака благодарност от учениците си, наградата за труда си получава по друг начин.

"Когато мой ученик излезе и запее и хората да му кажат "А, ти къде си учил? В Италия ли?", "Не, при Калуди Калудов". За мен това е моята гордост - някой да признае, че при мен е научил от А до Я това, което трябва да знае за пеенето на сцената", каза Калудов.

А онези, които са любопитни какво са постигнали младите певци под ръководството на своя маестро, могат да ги чуят на 16 септември на сцената на летния театър в Созопол.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Предимно топло и слънчево време през новата седмица
Предимно топло и слънчево време през новата седмица
Най-ранният тракийски град на одриската държава разкрива тайните си
Най-ранният тракийски град на одриската държава разкрива тайните си