НОВИНИ

От утре задължителни ковид тестове за неваксинираните в Гърция на фона на протести

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 12.09.2021
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Гръцкото правителство обещава намаляване на някои данъци и още помощи за социално слаби семейства. В своята реч в Солун при откриването на международното търговско изложение премиерът Мицотакис обеща мерки и срещу високата цена на тока. Премиерът обаче беше посрещнат от многохилядна демонстрация срещу прилаганата от консерваторите политика.

От утре в страната ковид тестовете стават задължителни за всички неваксинирани при посещения на закрито. Неваксинираните служители в частния и държавния сектор трябва да представят негативни тестове за ковид по два пъти седмично на работното си място. Същото се отнася за учениците.

На многохиляден протест в Солун гърците застанаха срещу задължителното ваксиниране, срещу строгите автиковид мерки, които реално поставят под локдаун неваксинираните. Безработица, ниските заплати, високите цени на стоките от първа необходимост доведоха до гнева на демонстрантите пред панаирното градче. Протестите ще продължат, категорични са хората.

На традиционната си реч пред изложителите на панаира премиерът Мицотакис изложи перспективите пред гръцката икономика за следващата година, като постави акцент на помощи и мерки за хората с ниски доходи. Правителството стимулира заетостта на младите хора с помощи.

"Младите хора до 29 години на пълен щат без предишен трудов стаж ще бъдат субсидирани от държавата с 1200 евро в продължение на шест месеца. 600 ще отиват при работодателя за намаление на разходите за възнаграждения, а останалите 600 ще бъдат добавка към заплатата на младите хора", заяви Кириакос Мицотакис - премиер на Гърция.

Налагат се мерки на контрол върху поскъпването на цената на електроенергията.

Намалява се имотният данък, както и ДДС за фермерите. Коригира се с два пункта корпоративния данък за бизнеса, както и данъчната тежест на стоки от първа необходимост. Намаленията на данъка в туризма ще позволи по-ниски цени на туристическите пакети.

От опозиционните партии коментираха предложените мерки, като "козметични промени, които няма да повишат жизнения стандарт на гърците".

От утре в Гърция действат много строги антиковид ограничения, което се очаква да предизвика нова вълна от протести.

Автор: Катя Пеева, кореспондент на БНР в Гърция

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-ранният тракийски град на одриската държава разказва историята си
Най-ранният тракийски град на одриската държава разказва историята си
Визитата на папа Франциск в Унгария затвърди различията с премиера Виктор Орбан
Визитата на папа Франциск в Унгария затвърди различията с премиера Виктор Орбан