НОВИНИ

Визитата на папа Франциск в Унгария затвърди различията с премиера Виктор Орбан

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:53, 12.09.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Папа Франциск е на посещение в Унгария и Словакия - първото му пътуване, откакто това лято претърпя операция. Твърде краткият престой в Будапеща подчерта различията с унгарския премиер Виктор Орбан, който твърди, че защитава християнска Европа от мигрантите. Светият отец винаги е призовавал да се помага на хората от всички религии, които бягат от войни.

Десетки хиляди поклонници от цяла Унгария се стекоха в центъра на Будапеща, където папа Франциск отслужи литургия за закриването на църковен конгрес. По-късно Светият отец каза, че Унгария може да запази християнските си корени и в същото време да се отвори за хората в нужда. Това явно е отговор на позицията на премиера Виктор Орбан, че имигрантите мюсюлмани ще унищожат християнското наследство на Унгария, отбелязва Ройтерс.

Срещата с Орбан и унгарския президент Януш Адер продължи едва 45 минути, при закрити врата. От Ватикана съобщиха, че тя е била сърдечна. Орбан написа във Фейсбук, че е помолил папата "да не оставя християните в Унгария да загинат".

Пред лидери на християнски вероизповедания и на еврейската общност папата призова за бдителност срещу възхода на антисемитизма.

"Заплахата от антисемитизма все още се таи в Европа и по света. Това е фитил, който трябва да бъде загасен. Най-добрият начин да бъде обезвреден е да се работи заедно и позитивно, да се насърчава братството", заяви папа Франциск.

След седемчасов престой в Будапеща папата пристигна в Словакия, където ще остане до сряда и ще посети четири града. Наблюдатели посочват, че той е показал пренебрежение към Унгария и припомнят, че папата често изобличава национализма и критикува едностранните действия на някои страни за разрешаване на мигрантската криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От утре задължителни ковид тестове за неваксинираните в Гърция на фона на протести
От утре задължителни ковид тестове за неваксинираните в Гърция на фона на протести
Симеон Сакскобургготски: Нормално е след изборите през ноември да се състави правителство
Симеон Сакскобургготски: Нормално е след изборите през ноември да се състави правителство