НОВИНИ

Тестовете на системата за ранно известяване BG ALERT започнаха от Габрово

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
18:18, 07.11.2023
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

От Габрово започна официалното тестване на системата за ранно известяване при бедствия и извънредни ситуации BG ALERT. Системата е разработена по проект на МВР и Министерството на електронното управление и цели да предупреждава хората с кратки съобщения, когато има извънредни ситуации. По обяд абонатите на трите мобилни оператора в града и всички 349 населени места на областта получиха тестовото съобщение.

Точно в 12:05 часа хората в Габрово едновременно получиха кратко съобщение на български и английски език, придружено със специфичен звуков сигнал и вибрация. Видимо никой не беше изненадан, нито притеснен, защото този път информацията, че това е тестване на системата и няма никаква опасност, е стигнала до всички

- Не ни притесни, ние бяхме подготвени. Смятаме, че е нещо много полезно, човек да се информира за своята безопасност.

- Получихме, малко е стряскащо в началото, после – не.

- В другите държави работи, в Румъния съм получавал подобни съобщения.

От общината и областната управа в Габрово заявиха, че са уведомени от вътрешното министерство за предстоящия тест на 31 октомври и са имали време да уведомят хората.

"Населението е уведомено, спокоен е градът, няма напрежение", каза Даниела Маринова – зам.-областен управител на Габрово.

Марияна Атанасова е кметски наместник на село Баланите и още пет населени места в община Габрово. Според нея, системата е много добра и се надява тя и колегите ѝ да бъдат обучени как да работят с нея:

"Самата територия на община Габрово е високопланинска и считам, че това е добре, защото стават бедствия, така хората биха разбрали много по-рано за начин на действия и какви действия трябва да предприемат в такива ситуации."

- Бяхме трима души в един магазин, едновременно сирена и известяване на сигнала. Много е хубава идея.

Пред БНТ шефът на пожарната Александър Джартов уточни, че реално системата ще заработи от началото на следващата година, след като преминат всички пробни тестове в страната, а кметовете и областните управители по места бъдат обучени как да работят с нея.

"В предупредителното съобщение може да се дадат препоръки по какъв начин да действат хората след като е настъпило бедствието. Включително и линк към сайта, където могат да научат повече информация. Ако е включен телефона и е свързан с клетките на оператора, хората ще получат съобщение. Част от по-старите телефони с по-стари операционни системи няма да получат съобщение", каза гл. комисар Александър Джартов, директор на ГД ПБЗН.

Този тест, по график, ще бъде проведен във всички области на страната до 29 ноември, когато е предвиден и национален тест и всички ще получим съобщения от BG ALERT.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СПЕЦИАЛНО ЗА БНТ: Разказ за заложниците на Хамас с български произход
СПЕЦИАЛНО ЗА БНТ: Разказ за заложниците на Хамас с български произход
Роберто Баутиста Агут спечели втория най-дълъг мач в историята на Sofia Open
Роберто Баутиста Агут спечели втория най-дълъг мач в историята на Sofia Open