НОВИНИ

До дни екипът на Ваня Григорова ще обжалва изборите в София, Васил Терзиев няма притеснения

Николай Минков
от Николай Минков
17:07, 07.11.2023
8826
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

До края на седмицата щабът на Ваня Григорова ще обжалва изборите за кмет на София. Днес от екипа ѝ обавиха, че са открили нови нарушения.

Васил Терзиев заяви, че не се чувства притеснен от оспорването на вота в съда.

Освен поправени протоколи извън секциите и нелегитимен хешкод на машините, посочени вчера от щаба на Ваня Григорова, днес екипът ѝ обяви, че са се натъкнали на още изборни нарушения=

"Правейки проверка на протоколите установяваме, че имаме множество - наистина - стотици протоколи на СИК-ове, свързани с нередовности по време на изборния ден, именно с гласуването с машина. На множество разписки не са слагани печати. Значи, по закон върху разписката от машината трябва да се сложи един печат. Това също ще поискаме от съда да допусне като доказателствено искане, да отворим най-малкото кутиите, чувалите с разписки. Защото, априори, такава разписка е недействителна", казва Диана Томова - юрист, избрана за общински съветник.

Според победителя на балотажа в София Васил Терзиев твърденията на неговия опонент са неоснователни.

"Никакво притеснение няма. Както виждате много от безобразията всъщност са в мой ущърб. Секции, където имам 120 гласа пишат 0. Други където имам 84 - 9. На балотаж - секции, където пак съм с 0 гласа; обърнати резултати, където аз имам повече гласове от г-жа Григорова, пък те ги пишат наобратно - така че мен не ме притеснява. Аз знам, че ние направихме една добра, позитивна кампания. Всичките тези машинации са извън нашия отбор", каза Терзиев.

В "Денят започва" експертът по конституционно право Наталия Киселова описа два възможни сценария при нарушения на изборния кодекс.

"Единият вариант е да има изключване на тези гласове от общия брой гласове за кандидатите. Ако има вече толкова съществени различия между двамата кандидати и те ги приближат, или има разместване - тогава вече можем да говорим и за промяна в решението на ОИК. Според мен това е много смело да се каже, но е възможно.

С колеги изчислявахме, че ако има оспорване пред Административен съд и след това пред Върховен административен съд, защото обичайно не са доволни от решението на първата инстанция, до Нова година, можем да кажем, че тази съдебна сага може да приключи", каза тя.

След 21 часа тази вечер изтичат законовият срок, в който Общинската избирателна комисия трябва да обяви официално резултатите от балотажа в София. Дори да има оспорване в съда - встъпването в длъжност на новия кмет няма да бъде забавено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнения засегнаха северната част на Франция
Наводнения засегнаха северната част на Франция
Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС
Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС