НОВИНИ

Наталия Киселова: Няма основания да се иска провеждане на нови избори в София

До Нова година трябва да приключи съдебната сага, ако Ваня Григорова оспори резултатите от балотажа

bnt avatar logo
от БНТ
07:44, 07.11.2023
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

За момента няма основания да се иска провеждане на нови избори в София, защото не са констатирани сериозни нарушения на изборния процес. Основната цел на жалбата, която се готвят да внесат от щаба на останалата втора на балотажа Ваня Григорова, е стопяване на разликата между двамата кандидати. Така експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова коментира в "Денят започва" създалата се ситуация в столицата след втория тур на местните избори.

"Всеки от участниците има право да оспори. Това е нормално и не се случва за пръв път. Преди четири години също имаше съдебен контрол върху резултатите", каза доц. Киселова.

"Оспорването е възможност на участници в изборния процес да се обърнат към орган, който може да направи преглед за законосъобразност на поведението на изборната администрация дали резултатите са такива, каквито са реалните гласувания на гражданите. Когато има отмяна на резултатите поради незаконосъобразност говорим за това, че резултатът е касиран. Тоест последицата в намесата на органа , който може да прецени законосъобразността на изборния процес и на резултатите. Гражданско е понятието "касиране", по-скоро става дума за отмяна на решението в случая на ОИК, която е определила кой е победител в проведения балотаж. За всяка една избирателна секция трябва да се посочи, че има нарушения. В жалбата трябва да бъде посочена конкретната секция и претенцията на кандидата", допълни експертът по конституционно право.

Според думите на Киселова не са чути по конкретни райони какви са претенциите, а това трябва да бъде въведено в жалбата на Григорова.

"Когато има разминаване между протоколите, които са сканирани на страницата на ЦИК и онези преписи, които са получени след преброяването в секционната комисия, това дава основание на кандидата за проверка. По отношение на първия тур за София имаше преброяване на три избора - кмет на община, за районен кмет, за общински съветници. За втория тур видеонаблюдението е предпоставка тези, които искат да оспорват да търсят грешки. Видеонаблюдението беше въведено скоро и до сега не са били преглеждани местни избори за законосъобразност пред административните съдилища. Имаше данни за парламентарни избори, които обаче се оспорват пред Конституционен съд. Оспорването е в Административен съд е с много повече възможности. Много вероятно е да се поиска и преглед на видеонаблюдението. Изборният кодзекс не го е предвидил изрично като доказателство. Тъй като препраща към административно процесуалния кодекс, вече въз основа на други закони съдът ще прецени дали да го допусне като доказателство. Но когато говорим за законосъобразност първо трябва да се прецени дали има технически грешки в първичния протокол и онова, което е въведено в ЦИК. Дали има грешки в изчисленията", допълни Киселова.

Тя подчерта, че ако съдът прецени ще има ново броене на гласове, но не за всички комисии, а за определени.

"Ако съдът намери нарушение в конкретни изборни секции, вариантите са два - да има изключване на тези гласове от общия брой гласове за кандидатите или ако има съществени различия между двамата кандидати и те се приближат, можем да говорим и за промяна в решението на ОИК. Според мен това е смело да се каже, но е възможно. Теоретично е възможно обявяването на друг кмет на града. Тези, които мислят да обжалват искат да смалят разликата или да докажат , че има превес на загубилия кандидат."

"За София не е имало обявяване на избора за незаконосъобразен при касирания на предишни избори. В по-малките населени места има такива случаи. Какво следва - в 7-дневен срок трябва да се подаде жалба до ОИК. В тридневен се препраща към Административен съд. След това ще бъде насрочено открито заседание. С колеги изчислявахме, че ако има оспорване в Административен съд и след това пред Върховен административен съд до Нова година тази съдебна сага може да приключи", подчерта експертът.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1700 културни обекта в Украйна са пострадали от войната
Над 1700 културни обекта в Украйна са пострадали от войната
Везенков и Сакраменто с второ поредно поражение от Хюстън в НБА
Везенков и Сакраменто с второ поредно поражение от Хюстън в НБА