НОВИНИ

Тежки часове в Украйна: Улични сражения в Киев

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:58, 26.02.2022 (обновена)
9671
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Тежки часове в Украйна. Съобщава се за улични сражения с руски военни в Киев.

През нощта украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че руските части могат да атакуват столицата до часове. Той призова сънародниците си да защитят Киев.

Руски атаки има и в други райони на страната. Украинските власти твърдят, че крилати ракети са били изстреляни от Черно море към крайбрежни градове.

С настъпването на деня, настъпи и неизвестността за жителите на Киев. Градът е под обсада. Цяла нощ в столицата отекваха експлозии. По улиците се чува артилерийски огън. От Фейсбук страницата си украинските въоръжени сили съобщиха, че в града се водят "активни боеве" и призоваха хората да намерят безопасни места, да не стоят до прозорци и балкони.

"Тази вечер ще бъде по-трудна от деня. Много градове на нашата държава са атакувани. Специално внимание на Киев – не можем да загубим столицата“, каза украинският президент Володимир Зеленски.

Украински военни твърдят, че са отблъснали руска атака срещу подразделение в Киев. Съобщава се и за стрелба край сградата на правителството. Засега няма коментар от руска страна. Украинското военновъздушно командване съобщава за тежки боеве и край авиобаза близо до столицата. Твърди се, че е била атакувана от руски парашутисти. Украински медии съобщават, че руски войници се опитват да превземат една от електроцентралите в Киев.

"Тази вечер врагът ще използва всички сили, които има, за да разбие защитата ни по подъл, твърд и нехуманен начин", каза украинският президент.

Зеленски увери, че ще остане в Киев и ще се сражава за него. Градските власти призоваха жителите на столицата, ако руски войници пробият отбранителните линии, да ги отблъснат с коктейли Молотов. Още вчера започнаха да се издигат барикади. В един от кварталите на града раздаваха дори оръжия на цивилните.

"Нашата основна цел е да сложим край на тази касапница", заяви украинският президент.

Бомбоубежищата в Киев са препълнени. Около 30 деца бяха настанени на безопасно място в църква.

Руската телевизия съобщава за тежки сражения и в Луганска област. Според медии в Москва без съпротива руските военни части са превзели украинския град Мелитопол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След слънчевото начало на деня до вечерта ще завали
След слънчевото начало на деня до вечерта ще завали
Русия наложи вето на резолюцията на Съвета за сигурност за агресията в Украйна
Русия наложи вето на резолюцията на Съвета за сигурност за агресията в Украйна