НОВИНИ

Международна компания въвежда 4-дневна работна седмица в Югоизточна Европа

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:48, 25.02.2022
Чете се за: 02:55 мин.
Слушай новината

4-дневна работна седмица въвежда международна компания за служителите си в цяла Югоизточна Европа. Решението идва след 4 месеца пробен период и одобрение от работещите и във филиала в България. Специално разрешение за въвеждане на 4-дневна работна седмица у нас не се изисква.

От 4 месеца около 80 служители в българския филиал на международна компания за човешки ресурси експериментално работят по 4 дни седмично.

"С доста сериозна оптимизация на определени процеси. Наистина направихме така, че да можем да бъдем по-ефективни. Тоест да можем да се възползваме от петъка си", казва Мария Стоева- служител в компанията.

От следващия месец компанията въвежда официално 4-дневна работна седмица.

"Целта е за по-кратко време да свършват тяхната работа, която се изисква в рамките на 5-дневна работна седмица. Целта ни е нашите служители да са удовлетворени,щастливи и мотивирани да ходят на работа за 4 дни", каза Мария Ангелова - мениджър "Човешки ресурси" в компанията.

4-дневната работа седмица вече е помогнала на Мария да подобри баланса между работата и личния си живот.

"Имаме повече време за активен спорт, разходки сред природата", каза Мария Стоева- служител в компанията.

По-кратката работна седмица не се е отразила на заплатите на служителите. Иначе законът дава възможност на работодателите да въвеждат разчини форми на гъвкаво работно време.

"Стига да не натрупват тези общи разпоредби, които гарантират задължителна 12-часова почивка. Задължителна междуседмична почивка - 48 часа", каза Дина Христова - Ингатиева, ГИТ.

От възможностите за гъвкаво работно време се възползват и в тази компания. Работната седмица е пет дни, но работният ден е намален на 7 часа.

"Този час, който ние съкратихме не е за сметка на почивки, не е за сметка на някакво свиване или почивки", каза Десислава Янкова - съсобственик на компанията.

Ефектът от намаления работен ден е на лице. Служителите работят по-ефективно, не попадат в задръствания следобед и се прибират по светло през зимата.

"Даде възможност на нашите дами, които са майки да прекарват повече време с децата и семействата си", каза Десислава Янкова - съсобственик на компанията.

Заплатите на служителите не са намалени заради 7-часовия работен ден. Работното време се регламентира с вътрешни правила във всяко предприятие, обясниха от Инспекцията по труда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Видно е, че Русия ще спечели тази война, но тя много трудно ще спечели мира
Румен Радев: Видно е, че Русия ще спечели тази война, но тя много трудно ще спечели мира
Парламентът прие Бюджет 2022
Парламентът прие Бюджет 2022