Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Тонове продукция с кюстендилски череши ще останат несъбрани, защото няма кой да ги изкупи

от БНТ
13:47, 19.06.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Тонове продукция с кюстендилски череши ще останат несъбрани, защото няма кой да ги изкупи. Освен по-слабата реколта заради бурите берачите тази година искат по-високи надници. Производители отчитат и повишение на всички разходи за препарати и торове.

По думите им трудно могат да излязат на печалба при обявените цени за изкупуване на черешите.

В Кюстендилския район се отглеждат основно череши за преработка. Прогнозите тази година са, че от около 17 000 декара черешови насаждения, една трета ще останат по дърветата. Една от причините е, че преработващите пунктове вече са запълнили капацитета си и връщат голяма част от производителите.

"Не може да продадем два дни черешите и ни излъгаха, че приемат и въобще никой, никакво внимание не обръща. Тази година имам над 10 тона череши и нямам къде да ги дам", казва производител.

В стремежа си да изкарат повече килограми череши, производителите чакат докато плодовете напълно узреят и наедреят, но преработващите предприятия изкупуват само дребни плодове.

"Казано е дребно, руйно - това трябва на пазара, това да се бере. Чакат килограми, чакат да узрее, след това я хвърлят", разказва Ивайло Борисов, черешопроизводител.

И докато едни няма къде да продадат обраните плодове, друга част от овощарите са пресметнали, че изкупната цена не може да покрие разходите по производството на един килограм череши.

"При тази цена, която искат берачите - 70, дори 80 стотинки, при цена на реализация на пунктовете много малка част от по-дребните производители заявяват, че няма да прибират своята продукция, тъй като не им се изплащат разходите по самото прибиране. Да не говорим, че цената на препарати и торове поскъпнаха двойно, тройно при някои артикули, така себестойността на черешата е много висока при някои сортове", казва доц. Димитър Сотиров, заместник- директор на института по земеделие в Кюстендил.

"Изкупната цена е може би 10% отгоре на фона на миналата година. Цената не е добра, но ако си приберем черешите, все пак ще е добре, ако не останат. Ние общо взето с това си гледаме семействата, ако приберем всичко - ще се справим някак", пресмята Ивайло Борисов, черешопроизводител.

Заради липса на пазари за черешите и малката печалба, през последните години овощарите в Кюстендилско масово продават парцелите си или изкореняват дърветата.

Владислава Миланова/Анатоли Костов

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Поздрав от херцозите на Кеймбридж за Деня на бащата
Поздрав от херцозите на Кеймбридж за Деня на бащата
Димитър Димитров: Бих работил със Станимир Стоилов в националния отбор
Димитър Димитров: Бих работил със Станимир Стоилов в националния отбор