НОВИНИ

Тонове унищожена продукция след урагана в Бургаско, службите оценяват щетите

bnt avatar logo
от БНТ
20:21, 19.09.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Бурята в Бургаско унищожи стотици декари лозя край Поморие. Загубите за земеделците са за хиляди левове. Според първоначалните изчисления унищожената продукция е над 1 млн. тона.

Близо 2500 дка лозови масиви в землището на Поморие са напълно унищожени след опустошителната буря в Бургаско. Гроздето в този вид никой няма да го закупи, казват лозарите. Затова днес на място дойдоха представители на различни институции, които ще описват щетите. Срокът е 3 дни, след което ще трябва да се обобщи на каква стойност са загубите. От земеделското министерство обещаха помощ на лозарите.

Димитър Пилонтов е лозар от 30 години. Ден преди гроздобера, бурята е опустошила целият му масив в землището на Поморие.

"Унищожена е продукцията на 100%. Както виждате, тя не става за нищо. Това е тотална щета. Отделно конструкция е повалена, с изкривени и счупени колове, не просто полегнали", разказа Димитър Пилонтов, лозар.

"Такова нещо, аз съм вече близо 72-годишен, не съм виждал", каза Киряк Ралев, регионална лозаро-винарска камара.

Разходът за производство на декар е около 700 лв., казват лозарите, които не виждат как ще възстановят щетите:

"Затваряме вратите и сме дотук. Това е голям разход за нас. Тепърва ни предстои изграждане на подпорната конструкция, която ни струва около 2000 лева на декар, 100 декара, можете да си прецените. Оттам нататък имаме да си възстановим следващата година и не дай си Боже да има пак такова бедствие".

Силната буря в Поморийско е унищожила реколтата от грозде

"Имало е и други тежки години, но като тази, такива щети над 90%, просто не е имало. Над 1000 дка са ударени, около милион кг продукция. А тази година беше много добра за лозарите, около 1200-1500 кг на декар грозде очакваха", обясни Иван Алексиев, кмет на Община Поморие.

Днес започна и описването на щетите, така че лозарите да получат държавна помощ.

"В землището на Поморие и след работата на общинската служба са приети и регистрирани 46 заявления. Те са за площи около 2500 дка лозови насаждения", каза Лидия Станкова, Областна дирекция "Земеделие" - Бургас.

Край опустошената продукция зам.-министърът на земеделието се срещна с лозарите и обеща помощ.

"Държавната помощ е нотифицирана в Брюксел, когато липсва застраховка на насажданията и се изплащат 40% от стойността на продукцията по технологична карта. Технологичните карти в момента са обновени. Ще се види каква е възможността по регламент да се допълнят малко повече пари. Имайте предвид, че каквито и пари да даде държавата на практика плодоотдаването на едно такова насаждение е от порядъка на 30 - 40 години - това е половин човешки живот", заяви Тодор Джиков - зам.-министър на земеделието.

Заради унищожената продукция има вероятност следващите две години на пазара да няма поморийско вино.

Вижте повече в прякото включване на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спомен за Досьо Досев: "Където има талант, няма възраст"
Спомен за Досьо Досев: "Където има талант, няма възраст"
Черно море уреди контрола с лидера в Румъния
Черно море уреди контрола с лидера в Румъния