Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

"Топлофикация София" коригира фактурите на абонатите заради намаленото ДДС

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:15, 19.09.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Между 10 и 15 лева обратно ще получат потребителите на столичната "Топлофикация", които са им начислили по-високо ДДС в изравнителните си фактури. Това съобщиха от дружеството пред БНТ. Сумата ще бъде приспадната от настоящата фактура за плащане или от предходната, ако не е платена.

При другите топлофикации не съществува проблемът с надписаното ДДС, защото няма прогнозни сметки, а потребителите плащат реалните всеки месец. Ще бъдат компенсирани само онези сметки, издадени след влизане в сила на по-ниското ДДС за отоплението. То беше намалено от 20% на 9%.

За такава сметка обаче не се приема цялата изравнителна, а само разликата между платената сума и реално потребените количества. Няма да има промяна в сметките на потребителите, които са надплатили консумацията си през годината и имат да получават пари.

"Топлофикация София" ще коригира частично сметките за парно

Каква е схемата, по която се изчислява компенсация? От вече получените и платени от клиента фактури се вади сумата на реалната консумация, засечена в края на отоплителния сезон.

"Ако през отчетният период 2021 - 2022 година е имало фактуриране на суми условно казано за 1000 лева, а общата е издадена на стойност 1100 лева, тоест предвижда доначисление на 100 лева като само тези 100 лева подлежат на коригиране", обясни Пламен Иванов, директор "Икономическа политика" в "Топлофикация София".

Вместо начисленото ДДС от 20%, то ще бъде в размер на 9 на сто. Промяната ще бъде отбелязана в текущата за плащане сметка.

Казусът с ДДС на парното: Омбудсманът поиска проверка от НАП

"Ако няма дължими суми или някой потребител си е платил фактурата за август, то ще бъде на разположение клиентът да си изтегли на каса сумата от дружеството или ще бъде прихваната към следваща сметка", каза още Пламен Иванов.

Корекциите вече може да се видят на електронната страница на компанията. За хората, които получават хартиени фактури, корекциите ще бъдат получени до десет дни.

"Смятам, че новите документи, които издаваме са напълно ясни и прозрачни като във фактурата като допълнителна информация са описани всички корекции, които са ясни и разбираеми за потребителите", заяви още Пламен Иванов.

Средната сума за получаване на клиентите е между 10 и 15 лева или под 1% от дължимите суми.

Вижте повече в прякото включване на Цветелина Катанска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът се прости с кралица Елизабет Втора
Светът се прости с кралица Елизабет Втора
"Булгаргаз" увеличи резервирания капацитет в терминала за втечнен газ в Александруполис
"Булгаргаз" увеличи резервирания капацитет в терминала за втечнен газ в Александруполис