НОВИНИ

"Това не е краят на историята" - нова ескалация в Близкия изток (ОБЗОР)

Израел и Хизбула засега не желаят по-нататъшно напрежение

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:02, 25.08.2024
Чете се за: 06:05 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Мащабна ескалация на напрежението в Близкия изток - Израел атакува цели на Хизбула в Южен Ливан. Няколко часа по-късно Хизбула нападна израелската страна с над 300 ракети, като поясни, че това е първата фаза на от ответния удар в отговор на убийството на лидера на военното им крило.

Тел Авив и шиитската групировка се увериха взаимно, че не желаят по-нататъшна ескалация на напрежението. Това не е краят на историята, заявиха още в Израел. Днешната размяна на удари между двете страни е най-сериозна от началото на военните действия, които текат успоредно с конфликта между Тел Авив и Хамас. Той започна през октомври миналата година.

Тогава бойци на радикалната палестинска групировка атакуваха Израел. Освен многото жертви, взеха и стотици заложници. Част от тях бяха освободени, други бяха открити мъртви, за останалите се водят преговори. Израел отвърна с мащабна военна офанзива в Газа и обеща да ликвидира Хамас.

Ситуацията обаче се усложни още повече, когато на 30 юли, след израелска атака в ливанската столица Бейрут, беше убит Фуад Шукр - вторият човек в йерархията на Хизбула - шиитската групировка, подкрепяна от Иран. Той беше и командващ въоръжените сили на движението.

Няколко часа по-късно, в Техеран, беше ликвидиран политическият лидер на Хамас - Исмаил Хания. Израел нито потвърди, но и не отрече да стои зад атаката, при която загина Хания. След двете покушения и Хизбула, и Иран обещаха отговор за двете убийства.

Рано тази сутрин силни експлозии разтърсиха граничния район между Израел и Ливан. Тел Авив атакува цели на ливанската шиитска групировка Хизбула в южните части на страната. Израелските военни твърдят, че са използвали повече от 100 самолета, поразени са ракетни установки на Хизбула, насочени срещу цели в Северен и Централен Израел. Атаката е започнала около 4.30 сутринта, като Тел Авив твърди, че Хизбула е трябвало да нападне час по-късно. Ливан потвърждава смъртта на трима души.

Лидерът на движението Хасан Насрала каза, че забавянето на отговора на убийството на Фуад Шукр е част от стратегията на Хизбула.

"Групировката реши да не атакува израелска инфраструктура. Наши цели бяха военни обекти близо до Тел Авив. Хизбула няма планове да атакува обекти в Тел Авив, в това число летище Бен Гурион и министерството на отбраната", заяви Хасан Насрала, лидер на .Хизбула.

"Железният купол" над Израел неутрализира ракети една след друга. Хизбула е изстреляла над 300 ракети и е поразила най-малко 11 обекта в Израел.

Според Израел, нанесените щети са незначителни. В страната е въведено 48-часово извънредно положение. То позволява да се ограничи движението на цивилните. В Северен Израел бяха затворени плажовете, забранено и събирането на открито на над 30 души и на закрито на над 300 души.

По-късно през деня част от ограниченията бяха вдигнати. Предупреждението за евакуация на цивилни в Южен Ливан остава в сила. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху проведе поредно заседание на кабинета по сигурността.

"Атакуваме Хизбула с изненадващи съкрушителни удари. Преди три седмици елиминирахме техен висш командир, днес предотвратихме плана им за нападение. Насрала в Бейрут и Хаменей в Техеран се нуждаят от това като допълнителна стъпка по пътя към промяна на ситуацията на север и безопасното връщане на нашите жители по домовете им. И повтарям - това не е краят на историята", заяви Нетаняху.

В Ливан се проведе и среща на служебния кабинет на страната. На нея беше изразена загриженост от ескалацията и беше проверена готовността на спешните служби, свързани със здравеопазването, доставки на храна и горива. Според властта в Ливан сега всичко зависи от преговорите в Кайро, където преговори за примирие водят представители на Израел и Хамас.

"Сега се разчита на това, което ще се случи днес и утре в Кайро. Смятам, че в следващите 24 часа ще надградим това, което се случи призори и вървим в положителна посока. Надявам се да е така и държавата и хората да са спокойни", каза Амин Салам, служебен министър на икономиката на Ливан.

Голяма част от полетите на летището в Бейрут бяха отменени. Стотици пътници търси варианти да напуснат Ливан.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арманд Дуплантис отново подобри световния рекорд в овчарския скок
Арманд Дуплантис отново подобри световния рекорд в овчарския скок
Реал Мадрид постигна класически успех над Валядолид в първото си домакинство за сезона
Реал Мадрид постигна класически успех над Валядолид в първото си домакинство за сезона