НОВИНИ

Този ноември е бил най-горещият, регистриран в историята на Европа

ноември бил горещият регистриран историята европа
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:24, 07.12.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Още

Миналият месец беше най-горещият, регистриран в Европа ноември, с най-високите есенни температури в историята, съобщи службата за сателитно наблюдение на Европейския съюз.

Анализът на температурата на повърхността и въздуха на Copernicus Climate Change Service (C3S) установи, че ноември 2020 г. е с 0,8°С по-топъл от 30-годишната средна стойност за 1981-2010 г. - повече от 0,1°С по-горещо от предишния рекорд.

Есента в северните райони (от септември до ноември) на Европа е била с температури с 1,9 градуса по Целзий над стандартния референтен период, с 0,4°С по-високи от средната температура през 2006 г., която беше предишната най-топла.

"Тези данни са в съответствие с дългосрочната тенденция на затопляне на глобалния климат", каза директорът на C3S Карло Буонтемпо.

"Всички политици, които приоритизират смекчаването на климатичните рискове, трябва да възприемат тези данни като сигнал за тревога и да обмислят по-сериозно от всякога как най-добре да спазват международните ангажименти, определени в Парижкото споразумение от 2015 г.".

Тази сделка с изключително значение, която този месец навършва пет години, налага нациите да ограничат повишаването на температурата до "доста под" 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Миналата седмица Световната метеорологична организация заяви, че 2020 г. е на път да бъде сред трите най-горещи години, регистрирани някога. C3S заяви, че при оставащ само месец до края на 2020 г., тя е на ниво, съответстващо на 2016 г., настоящият рекордьор.

Сателитните изображения, анализирани от C3S, също показват, че нивото на арктически морски лед е второто най-ниско през ноември в базата данни, която започва през 1979 г.

Най-големите отрицателни аномалии на концентрацията на морски лед са в Карско море.

"Тази тенденция засяга и подчертава важността на цялостния мониторинг на Арктика, тъй като тя се затопля по-бързо от останалия свят," каза Буонтемпо.

Миналия месец температурите бяха значително по-високи от нормалните в Арктика и голяма част от Сибир и по-високи от средните в САЩ, Южна Америка, Южна Африка, Източна Антарктида и по-голямата част от Австралия, съобщи C3S. Петте най-горещи години в историята са настъпили от 2015 г. насам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина легендата на автомобилния спорт Илия Чубриков
Почина легендата на автомобилния спорт Илия Чубриков
Леброн Джеймс стана "Спортна личност на годината" на "Sports Illustrated"
Леброн Джеймс стана "Спортна личност на годината" на "Sports Illustrated"