НОВИНИ

Този уикенд: Как се случва миграцията - вижте отблизо магията в света на птиците

уикенд случва миграцията вижте отблизо магията света птиците
bnt avatar logo
от БНТ
14:24, 29.09.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Европейски дни на птиците 2020 ще се проведат на 3 и 4 октомври (тази събота и неделя).

Милиони мигриращи птици ще напуснат Европа в близките седмици, отправяйки се към зимуване в Африка. По време на миграцията те преодоляват хиляди километри и преминават през опасности, разположени по техните въздушни маршрути.

Организацията BirdLife International кани хората от Европа, Близкия Изток и Централна Азия да се насладят на чудото на миграцията в света на пернатите. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), като партньор на BirdLife International, кани всички да се присъединят към честванията на Европейските дни на птиците.

Основната цел на тази 27-годишна традиция е да повиши вниманието към едно от най-опасните събития в живота на птиците – тяхната миграция, която е съпроводена от безброй застрашаващи ги фактори.

Всички събития ще се проведат при строго спазване и контрол на епидемиологичните мерки. Ето кои са градовете домакини на събитието в България:

  • София
    3 октомври – 10:00-14:00 ч. Наблюдение на птици в Южен парк, сборен пункт до скулптурата на синигера до входа откъм ул. „Нишава“.
  • Варна
    3 октомври – 9:00 ч. Наблюдение на птици в района на ЗМ „Ятата“ и Повеляново.
  • Хасково
    3 октомври – 10:30 ч. Щанд на БДЗП и точка за наблюдение на птици в парк "Кенана".
    4 октомври – Наблюдение на птици до язовир „Сивата вода“; 8:30 ч. сборен пункт пред бистро „Арката“ в парк „Кенана“.
  • Свищов
    3 октомври – 10:00 ч. Наблюдение на птици в местността „Паметниците“
  • Гоце Делчев
    4 октомври - 10:00 ч. Наблюдение на птици. Поход до местността "Рибарниците" близо до гр. Гоце Делчев. Сборен пункт: Завода за ципове в Гоце Делчев

През 2020 г. Европейските дни на птиците се координират на международно ниво от Словашкото орнитологично дружество (BirdLife Словакия). Координатор на инициативата в България е Българско дружество за защита на птиците.

През 2020 г. 27 партньорски организации (вкл. БДЗП) от 27 държави, част от мрежата на BirdLife International в Европа, Близкия Изток и Централна Азия, ще организират различни мероприятия за широката общественост – наблюдения на птици, презентации за застрашените видове и техните миграции, екскурзии, кръгли маси и др.

Както всяка година BirdLife International ще води статистика за броя на хората, които ще се включат в различните инициативи и за видовете и броя на птиците, които те са наблюдавали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени: Топлото време провокира извършването на престъпления
Учени: Топлото време провокира извършването на престъпления
Унгария без две от звездите си за мача в София
Унгария без две от звездите си за мача в София