НОВИНИ

Трафикът в горещините: Какви са опасностите за шофьорите на път към морето

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:24, 13.07.2024
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Напрегнатият трафик и задръстванията повишават риска по основните ни магистрали към летните курорти. Пътните полицаи предупреждават за две негативни тенденции - шофьори често първо информират чрез мобилни приложения другите шофьори за пътен инцидент, а едва след това сигнализират на 112. Освен това шофьори продължават да използват аварийната лента на магистралите, за да избегнат задръстванията при катастрофи.

Не само магистралите, но и пътищата, които водят към тях са натоварени през лятото. Големи задръствания и тапи има най-вече при тежки инциденти. Тогава със сигурност на пътуващите е нужно търпение, тъй като понякога с часове се чака да бъде направен оглед на мястото, участъкът да се обработи и обезопаси.

От началото на годината тежките пътни инциденти у нас са 3500, а загиналите близо 220. Спрямо същия период на миналата година, жертвите на катастрофи намаляват с около 40. Експертите съветват статистиката да не успокоява шофьорите и те да бъдат внимателни, особено, тръгвайки на дълъг път. Внимателно планиране, достатъчно гориво, вода и храна задължително трябва да вземе под внимание всеки шофьор.

Всяко приключение започва с няколко простички движения. Сложно обаче може да се окаже достигането на крайната цел. Засега задръствания по основните пътища към морето няма, а само на входовете и изходите на курортите. В Бургас днес опашки от чакащи автомобили се образуваха по южния обход, който извежда трафика към Созопол.

- Няма проблеми! Само тук леко задръстване.

БНТ: Колко време чакате?

- Може би 20 минути. Натоварен е, обичайно.”

Трафикът е засилен и към граничните пунктове.

- От София до тук два часа и тук половин час вече стоим и като гледам така още половин поне ще стоим.

- Студени напитки и весела компания.

Ремонти на участъци и пътни инциденти са сред основните причини за задръстванията. Няма определено време, за което разследващите трябва да обработят на терен една катастрофа.

Георги Гълъбов - експерт от Института за пътна безопасност: "Дали на Пътна помощ, дали екипи на "Пътна полиция", линейки, пожарна и аварийна безопасност се чакат да дойдат понякога с часове, което при едно натоварване довежда до километричните опашки."

Мария Ботева - "Пътна полиция" - ГДНП: "Първият, който има право да въведе временна организация на движението, това е администрацията, която управлява пътя. При внезапно възникнало пътно произшествие например на пътя или друго препятствие, което затруднява движението, "Пътна полиция" имат абсолютното задължение да въведат временна организация на движението."

Експертите продължават да оценяват състоянието на пътищата у нас, включително тези към морето като:

Георги Гълъбов - експерт от Института за пътна безопасност: "Пътищата са в отвратително състояние, доста се занемариха обществени поръчки, занемариха се ремонти, забавиха се, отложиха се във времето."

Шофьорите от своя страна продължават да допускат обичайните грешки, които често са фатални - висока скорост, неправилно изпреварване, движение в аварийната лента. И още:

Мария Ботева - "Пътна полиция" - ГДНП: "Когато попаднат в една рискова ситуация не сигнализират първо контролните органи, за да може към тях да се отправи специализирана помощ, а първо започват да се логват в различните социални мрежи, да се индикират там."

И ако трафикът към морето е нещо обичайно, изненадващо трафик има и в пешеходните зони. Например в София, на "Витошка", по която нощният живот кипи през всеки сезон.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Суша и жега: Над 230 населени места с повече от 150 000 жители са на воден режим
Суша и жега: Над 230 населени места с повече от 150 000 жители са на воден режим
Разколът в ДПС: Очакват се решенията на колективните органи в партията
Разколът в ДПС: Очакват се решенията на колективните органи в партията