НОВИНИ

Три пъти повече мигранти у нас за една година

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:35, 14.02.2022
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Група от 51 мигранти беше задържана тази сутрин в полето между новозагорските села Езеро и Радево. В социалната мрежа Тик Ток пък беше пуснат нов клип - този път на 20-ина нелегални мигранти, които слизат от товарен бус на път към София.

През цялата 2020 година петте държави по произход, от където у нас са влезли най-много нелегални мигранти са Афганистан, Сирия, Ирак, Мароко и Пакистан. Общо за цялата година от тези държави, които можем да наричаме ТОП 5 по източник на миграция, молби за закрила са подали общо 3263-ма нелегално преминали границите ни. През 2021 година както ТОП 5, така и подредбата на държавите се запазва. Но потърсилите закрила вече са над три пъти повече или 10642-ма.

Като най-сериозен ръст се наблюдава на пристигналите от Афганистан и Сирия - три пъти и половина. За момента все още не е обявено официално от коя страна са задържаните тази сутрин в полето между новозагорските села Езеро и Радево, но според наши източници и тази група е от млади мъже от Афганистан, а профилът им е на икономически мигранти.

В социалната мрежа Тик Ток се появи нов клип с нелегални мигранти - в същия профил, в който преди две седмици друг клип показа как със стълба се прескача преградното съоръжение по границата ни с Турция.

Този път на клипа се вижда, как група от 20-ина млади мъже слизат от товарен микробус с търговищка регистрация. Чуват се напътствия на развален английски и на турски.

От обясненията се разбира, че на мигрантите им се сочи пътя към София. Дават им се инструкции как да продължат.

В 6.30 ч. тази сутрин хора забелязали група млади мъже в полето между новозагорските села Езеро и Радево и подават сигнал в полицията.

Пристигналите на място униформени задържат 51 нелегални мигранти, които първоначално не казват от къде пристигат. Повечето от тях са леко облечени, а в багажа им са открити опаковки от храна, която се разпространява в търговската мрежа в Турция.

Наели са трафикант, който да ги преведе през страната ни, но той ги е изоставил в пустото поле през нощта. Според наши източници групата е преминала пеша през европейската част на Турция до границата с България.

Мигрантският поток през 2021 г. в сравнение с 2020 г. е нараснал над три пъти. През последния месец на 2020 г. подадените молби у нас са 512, а през декември 2021 г. са 1364 или близо 2,7 пъти повече.

Ако сравним първия месец на настоящата година със същия месец на миналата. През януари 2021 г. потърсилите закрила у нас - т.е. тези, които са подали молби за статут, са 340. През януари 2022 г. са 1019 - точно три пъти повече.

Трябва да се има предвид, че това са месеци със студено време, което е пречка пред мигрантския поток и въпреки това той бележи значителен ръст.

Това показва, че тенденцията е натискът през тази година да бъде три пъти по-висок от миналата и близо девет пъти по-висок от по-миналата.

Дали тази тенденция ще се запази зависи на първо място от ситуацията в Афганистан. Фактът, че голяма част от тези нелегални мигранти се определят като икономически, ако международната общност положи усилия и създаде условия за по-добър живот в тази страна, то е възможно и мигрантският поток чувствително да намалее.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убитият пастир от село Антон бил познайник на полицията, лежал е в затвора
Убитият пастир от село Антон бил познайник на полицията, лежал е в затвора
Мая Манолова: Проектозаконът за колекторските фирми е лобистки
Мая Манолова: Проектозаконът за колекторските фирми е лобистки