НОВИНИ

Мая Манолова: Проектозаконът за колекторските фирми е лобистки

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:26, 14.02.2022
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерът на движението "Изправи се.БГ!" Мая Манолова остро критикува проектозакона на Министерството на икономиката за колекторските фирми и внесе становището си в Министерския съвет.

По думите на Манолова вместо да ограничава правата им и да повиши тези на потребителите, проектозаконът е лобистки и обслужва интересите на банките и компаниите за бързи кредити. Според бившия омбудсман те не са включени в проектозакона и така на практика ще продължат да търсят вземанията си по досегашния порочен начин.

От икономическото министерство заявиха, че на този етап няма да коментират казаното от Мая Манолова. Законопроектът за колекторските фирми в момента е предложен за обществено обсъждане, а то приключва на 18 февруари.

"Банките и бързите кредити да бъдат включени в обхвата на закона. Когато колектор събира кредити към банка или към бърз кредит да се подчинява на правилата - да може хората да възразяват, че не дължат пари, че вече са платили, да са информирани за размера на дълга, да не ги притесняват на работното място и вкъщи, да не препродават на втори, трети и четвърти колектор. Тъй като повече от 70% от дълговете, които събират колекторите, са именно към банки и към бързи кредити. Иначе този закон е изцяло лобистки в полза на банките и на бързите кредити", категорична е Мая Манолова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три пъти повече мигранти у нас за една година
Три пъти повече мигранти у нас за една година
Кирил Петков: Преустановено е черпенето на газ от Чирен
Кирил Петков: Преустановено е черпенето на газ от Чирен