НОВИНИ

Трима българи и двама румънци са задържани в Германия за мащабна онлайн измама

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:05, 15.04.2023
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Двама румънци и трима българи са задържани по подозрения в мащабна онлайн измама за над 89 милиона евро. Новината беше съобщена от прокуратурата в Германия. И за петимата е била издадена международна заповед за арест. Жертви на измамата са над 33 000 души.

За международната операция стана ясно от съобщение на Европол. Тя е проведена в края на март на територията на четири държави. Двамата задържани в Румъния вече са предадени в Германия, където предстои да им бъдат повдигнати обвинения.

Тримата българи също предстои да бъдат предадени на германските власти.

Задържаните са на възраст между 29 и 51 години. Според германската прокуратура става въпрос за организатори на високо ниво.

Целта на престъпната мрежа е била да привлича инвеститори като използва комбинация от реклама на уебсайтове, силно присъствие в социалните мрежи и не на последна място - злоупотреба с имена на известни хора.

Измамниците насърчавали жертвите първоначално да направят малки инвестиции - между 200 и 250 евро. Привличали потърпевшите с обещания за високи печалби, използвайки софтуерно манипулирани графики. След това чрез колцентрове лични финансови посредници се свързвали с жертвите като обещавали по-големи печалби, ако се инвестират още пари. Големите инвестиции, обаче, винаги се оказвали губещи, а парите се превеждали към банковите сметки на извършителите.

Предполага се, че задържаните лица са част от престъпна група, разследвана още през 2021 г.

По време на акцията са участвали 33 германски полицаи на територията на България, Румъния, Грузия и Израел, подкрепени от специалисти от Европол.

Претърсени са 15 адреса, установени са пет нелегални колцентъра. Иззети са редица активи на висока стойност, включително луксозни часовници, електронно оборудване, пари в брой, биткойни, банкови карти и множество документи и носители на информация.

Според германската прокуратура измамените са най-малко 33 000. Някои от клиентите са загубили над един милион долара.

Освен това събираните лични данни са били използвани и от други престъпни групи. В разследване на Богдана Лазарова, излъчено в предаването "Следите остават" по БНТ през февруари, от Централната служба за киберпрестъпления в Бавария съобщават, че до момента за измами с онлайн инвестиране са арестувани 15 български граждани. Повечето от тях са задържани в България, а след това екстрадирани в Германия.

"Имаме жертви в цяла Европа. Разследваме колцентрове в много страни. Не само в България, но и в Сърбия, Северна Македония. Имаме задкулисни организатори, които така да се каже дърпат конците от други страни като например Израел и затова тези разследвания са много трудни и сложни", казва Томас Гогер - зам.-ръководител на Централната служба за киберпрестъпления в Бавария през февруари в интервю за "Следите остават".

"Всички българи, които до момента са арестувани, се причисляват към пет различни групировки. Най-големият брой арести са свързани с две големи разследвания и на групировка са арестувани между 7 и 8 български граждани. От части има преплитания между двете групировки. Има допирни точки като например, че един и същи извършител е работил последователно за едната групировка след това за другата", разказва д-р Нино Голдбек - прокурор в Централната служба за киберпрестъпления в Бавария в интервю за "Следите остават" през февруари.

Само в Германия годишно щетите от този вид престъпност са в размер на близо един милиард евро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кандидатът за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу посети Кърджалийско
Кандидатът за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу посети Кърджалийско
Атлетик Билбао взе баското дерби със Сосиедад, Виляреал също с грешна стъпка
Атлетик Билбао взе баското дерби със Сосиедад, Виляреал също с грешна стъпка