НОВИНИ

Трусът с магнитуд 2,7 по скалата на Рихтер стресна жителите на Стражица

bnt avatar logo
от БНТ
23:08, 08.06.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Земетресение с магнитуд 2,7 по скалата на Рихтер беше усетено в района на Стражица тази нощ. Земният трус е бил 00:32 часа, а епицентърът е на 8 км. югоизточно от Стражица и на 37 км. източно от Велико Търново.

Всяко разлюляване на земята там връща хората към преживяния ужас от разрушителното земетресение през 1986 г., когато загиват трима души, 80 са ранени, разрушени са къщи и обществени сгради.

Земетресението снощи било усетено по високите етажи в Стражица. Хората разказват, че при всяко разлюляване на земята страхът е един и същ.

Миглена, жител на Стражица: Страхувам се, как няма, преживяването беше голямо тогава.

Деница, жител на Стражица: По начина, по който тръсна си е точно нашето. Звукът е специфичен, тръскането е вертикално. Това си оставя трайно следи...

През далечната 1986 г. Стефан Димитров е 17-годишен. Спомня си първият трус със сила 3,5 през февруари, който разрушава десетки сгради в Стражица и съседните села. Днес, 34 години по-късно той е кмет на село Асеново, което тогава е най-тежко пострадало.

Стефан Димитров, кмет на село Асеново: Беше за първи път и много страшно. Всички сгради бяха изполомени, съборени.

Цяло лято общината се възстановява от разрушителния трус. На 7 декември обаче, земята отново се разлюлява, и този път щетите са много по-големи. Има и жертви. Всеки трус и до днес връща ужасяващите спомени на всички.

Стефан Димитров, кмет на село Асеново: Снощи беше силно, обади се и ни върна в годините назад... Няма шанс ние знаем за какво става въпрос и докато залюлее знаем, че е земетресение.

Заради сеизмичната опасност, след 86-та година, къщите в Асеново са построени само на един етаж, а във всяка от тях има изграден бункер под земята.

Автор: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралският балет танцува в призрачен Лондон
Кралският балет танцува в призрачен Лондон
Единственият лекар от Инфекциозното в Добрич напуска, отделението е пред закриване
Единственият лекар от Инфекциозното в Добрич напуска, отделението е пред закриване