НОВИНИ

Турция ще играе на трето поредно европейско първенство, Уелс и Хърватия ще водят люта битка за второто място

Борил Гочев
от Борил Гочев
00:00, 16.10.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Национални отбори
турция играе трето поредно европейско първенство уелс хърватия водят люта битка второто
Слушай новината

Отборът на Турция си подпечата визата за участие на Евро 2024 в Германия, след като в предпоследния си двубой от квалификационна група "D" разби с 4:0 у дома тима на Латвия.

На стадиона в Коня южните ни съседи доминираха тотално срещу прибалтийците, но въпреки това на почивката резултатът в Коня беше 0:0, като гол на Юнус Акгюн за домакините беше отменен през първата част.

В 58-ата минута обаче всичко беше напълно редовно и този път попадение на Акгюн в действителност даде аванс на Турция, а в заключителните минути на срещата футболистите на Винченцо Монтела се развихриха и направиха успеха си още по-убедителен.

Точни за победата бяха Дженк Тосун на два пъти, а между неговите голове се разписа и Керем Актюроглу.

По този начин селекцията на Турция заслужи своето място на трето поредно европейско първенство, тъй като до края на срещите в края на тази група тимът не може да бъде изместен от едно от първите две места.

Битката за втората квота за Евро 2024 в оставащите срещи обаче обещава да бъде крайно ожесточена, като в нея ще бъдат замесени съставите на Уелс и Хърватия.

"Драконите" все пак ще влязат в решителните два кръг с леко предимство, тъй като сразиха бронзовия медалист от световното първенство в директния сблъсък помежду им с 2:1.

На стадион "Кардиф" в едноименната уелска столица домакините изковаха победата си след едно много силно второ полувреме, а тон за нея даде Хари Уилсън, който откри резултата в 47-ата минута.

Отново играчът на Фулъм влезе в прегръдките на своите съотборници след точно час игра, когато засече с глава центриране отляво на Дан Джеймс, за да удвои аванса на своя тим.

Хърватите намалиха чрез Марио Пашалич в 75-ата минута, но за повече нямаха сили и така "ватрените" допуснаха второ поредно поражение от пряк конкурент за място на европейското първенство след загубата от Турция преди няколко дни.

Така, към този момент ситуацията в групата изглежда по следния начин - турците са лидери с 16 точки при оставащ един мач до края, докато Уелс и хърватите са с по 10 пункта на второто място и имат по още два двубоя. Четвърти засега остава тимът на Армения, който със 7 точки все още храни надежди за класиране на Евро 2024, а на дъното е Латвия с 3 пункта.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Южна Африка попари надеждите на Франция за титла на домашното световно първенство по ръгби
Южна Африка попари надеждите на Франция за титла на домашното световно първенство по ръгби
Испания се справи с Норвегия и подпечата своята виза и тази на Шотландия за Евро 2024
Испания се справи с Норвегия и подпечата своята виза и тази на Шотландия за Евро 2024