НОВИНИ

Туризъм в пандемия: Кои са най-предпочитаните дестинации от българите

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
14:42, 29.01.2021
Чете се за: 03:35 мин.
Бизнес
туризъм пандемия предпочитаните дестинации българите
Слушай новината

С падането на температурите далечните острови и топлите морета стават все по-желани дестинации за пътешествениците. В условията на пандемия те се оказват и почти единствен вариант за пътуване.

PCR тест при влизане в страната не се изисква само за Танзания и Доминикана, а в офертите за Малдивите обикновено е включен и тестът, казват от туристическия бранш.

Това прави тези държави предпочитани от българите, решили да пътуват тази зима въпреки усложненията заради пандемията.

Занзибар се оказва любимата дестинация за почивка на много българи

Една от най-търсените дестинации - Тайланд, обаче, остава изцяло затворена. Отлив има и от записванията за Египет. Причината - традиционно предпочитаната от българите държава изисква тест за Ковид при влизане, а наскоро въведеното задължение и при влизане в България също да се изисква тест, увеличава разходите. Това води до отлив и от другите екзотични дестинации, допълват туроператори.

Вчера от Министерството на здравеопазването уточниха, че влизащите у нас българи могат да си направят тест и до 24 часа след преминаване на границата ни. Така се очаква да се избегнат трудностите по откриване на лаборатория в чужбина и евентуална разлика в цените на тестването.

Драматичен спад има в търсенето на европейски дестинации.

Причината и тук са Ковид ограниченията. Без PCR тест можем да пътуваме до Сърбия и Румъния, но по традиция интересът на българските туристи е по-засилен към други държави. Почти никакви продажби не се отчитат в посока Гърция, Турция и други близки до нас европейски страни.

Сред българските дестинации предпочитани са тези за спа туризъм, като се засилва интересът и към по-малки курорти като село Баня и Вършец например.

Сейшелите отварят границите си за туристи с ваксина срещу COVID-19

Притесненията на хората са свързани най-вече с това, ако се провали пътуването, как ще си получат парите обратно, казват от една от най-големите туристически агенции в страната.

Пари се връщат от застрахователите единствено ако има конкретна причина за отмяна на пътуването - заболяване, отказ на отпуск, карантина.

Пандемията като общо основание не е причина за обезщетение.

При наличието на конкретен повод за отмяна на пътуването обаче, от туроператора се удържа 50% от вече платената сума, която след това се търси от застрахователя. Ако пътуването е отменено по-малко от 2 дни преди датата за отпътуване, от туроператора се удържа цялата сума, която след това трябва да бъде възстановена от застрахователната компания.

Към момента клиентите на туристическите агенции най-често презаверяват вече купени екскурзии. Новите дати са през втората половина на 2021-а година, когато очакванията са, че ковид ограниченията постепенно ще бъдат облекчени.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново смърт на слонове в Ботсвана
Отново смърт на слонове в Ботсвана
Двама непълнолетни са задържани за палежа в бившето кино "Космос"
Двама непълнолетни са задържани за палежа в бившето кино "Космос"