НОВИНИ

Ученици от Пловдив ще представят България на световното първенство по картинг на писта

ученици пловдив представят българия световното първенство картинг писта
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
18:49, 26.06.2023
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Две талантливи момчета от Пловдив – Виктор Николов и Стефан Марудов, завоюваха правото да представят България на световното първенство по картинг на писта, което ще се проведе в Словакия. От старта на кариерите си, те се подготвят сами, без треньор, сами се наблюдават и надграждат постиженията си, като си вадят поуки от всяко едно състезание.

Виктор и Стефан са на 14 и 16 години и вече имат сериозна спортна визитка от спечелените състезания в България и чужбина. Затова не е изненада, че двете момчета се класираха за участие сред най-добрите на планетата за тяхната възраст, а състезанието ще се проведе от 5 до 8 юли в Словакия.

За 14-годишния Виктор това е трето световно първенство. Той се запалва по този спорт покрай любимеца му от Формула 1 – Люис Хамилтън. Затова още деветгодишен идва на пистата и оттогава не спира да се състезава.

„Всяко състезание е полезно. Дори да си първи с много време преднина, да си назад в класирането също е полезно, защото извличат позитивите и негативите от всяко състезание. От световното очаквам да се боря за победа тази година, тъй като направих доста състезания. Трудно е да си състезател по картинг в България, изисква много тренировки и време. Най-много ме подкрепят семейството ми и моят отбор“, заяви Николов пред камерата на БНТ за предаването „България в 60 минути“.

Мечтите на Виктор са свързани не само с него, а с целия му отбор.

„Целта ми е тази година да спечеля световното и за догодина искам да участва на световното с моя отбор, тъй като в момента сме втори за България и можем да вземем квотата да караме на планетарния шампионат в клас „ендюранс“, добави 14-годишният състезател по картинг.

Другият ни талант е Стефан Марудов, който ще се състезава при 16-годишните. За него това ще бъде първо предизвикателство сред най-добрите в света за неговата възраст. Той научава новината за участието си по имейл.

„Веднага показах мейла на баща ми. Разбира се, много бяхме щастливи цялото ми семейство. Това ми е първо класиране и нямам търпение вече. Няма как да очаквам победа като за първо световно, отивам за опита. Очаквам да науча много неща. Без треньор е по-добре, защото сам се научаваш и мотивираш. Ако картингът не проработи, бих желал да стана пилот на изтребител, но има още много време до тогава“, каза от своя страна Марудов.

Пожелаваме от сърце успех на тези талантливи момчетата, които следват своята мечта, макара и без треньор, и без финансова помощ от федерацията. Но благодарение на волята им и тази на родителите им, които поемат всички разходи за участието им на световното първенство, те ще защитават името на България.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на "Уимбълдън"
Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на "Уимбълдън"
Владислав Панев: Срокът за споразумение с ГЕРБ-СДС е преди да бъдат избрани шефове на регулаторите
Владислав Панев: Срокът за споразумение с ГЕРБ-СДС е преди да бъдат избрани шефове на регулаторите