НОВИНИ

Учениците от 7. и 10. клас се явиха на матура по БЕЛ (Обобщение)

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:30, 16.06.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Над 59 000 седмокласници и над 48 000 десетокласници се явиха днес на Национално външно оценяване по български език и литература. Десетокласниците се явяват за първи път на такъв изпит. Седмокласниците писаха преразказ върху разказа "Череши" на Захари Карабашлиев, а десетокласниците - теза върху одата "Левски" на Вазов.

БНТ проследи днешния изпит по български език и литература в столичното 32-ро училище. Според десетокласниците тестът е бил лесен и са се справили, но такъв изпит не трябва да има. Седмокласниците пък казаха, че ги е затруднил преразказът върху разказа " Череши " - имало много подробности. Иначе изпитът премина под знака "две в едно".

Изпитът по български език и литература започна малко след 7 ч с влизането на десетокласниците. Вариант за този изпит не беше теглен, защото е един. Изпитът започна в 8 ч и продължи час и половина. Учениците решаваха тест от 23 въпроса, трябваше да формулират и собствена теза върху одата "Левски " на Иван Вазов като избират между две теми "Цената на чистата съвест" и "Вечната истина".

Колкото до седмокласниците - в 8 без 10 в просветното министерство за тях от два възможни варианта беше изтеглен Вариант 1. Самите те се появиха в училищния двор към 8 и 15. Изпитът започна в 9 и продължи два часа и половина. Седмокласниците решаваха тест от 25 въпроса и писаха преразказ върху разказа "Череши" на Захари Карабашлиев от името на неутрален разказвач.

От министерството и от училищата коментираха трудно ли се прави изпит "две в едно".

Направили сме всичко необходимо включително и стрестестове, за да може организацията да бъде оптимална, да няма технически проблеми, има достатъчно квестори, обясни Мария Гайдарова, служебен зам.-министър на образованието и науката.

Често казано трудно се организира, проблеми нямаме, ние имаме навика да организираме всякакви НВО-та, но доста сериозна подготовка изискваше, заяви Нели Костова, директор на 32-ро СУ "Св. Климент Охридски".

Днес се спазваха и всички мерки за безопасност - учениците бяха с маски и влизаха от два различни входа. Карантинираните ученици - 16 седмокласници и 50 десетокласници проведоха изпитите в отделни стаи. Болните не се явиха.

Резултатите и от двата изпита ще са ясни до 28 юни. Те ще се впишат в удостоверенията за завършен етап като процент от максималния брой точки - 100 за седми клас и 50 за десети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън: Няма да толерираме опити да се нарушава демократичния суверенитет на САЩ
Байдън: Няма да толерираме опити да се нарушава демократичния суверенитет на САЩ
Пореден протест на "Правосъдие за всеки" с искане оставката на Иван Гешев
Пореден протест на "Правосъдие за всеки" с искане оставката на Иван Гешев