Маските падат за колективи до 7 души при определени условия

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:18, 16.06.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Маските частично падат от днес на места с малки колективи. Посетителите обаче ще носят маски, независимо дали са ваксинирани или преболедували.

Маските падат, но на определени места и при определени условия. Според новата заповед на здравния министър без маски ще могат да са служители, които работят в колективи до 7 души. Те обаче трябва да са прекарали Ковид или да са ваксинирани.

Доказателството ще е сертификат за имунизация или резултат от положителен тест. Резултатите от тестовете важат до 6 месеца, след като са направени. Крайното решение дали ще се прилагат новите правила ще има съответният работодател. Вижте още.

В столично заведение работят трима души на смяна. Единият е ваксиниран, другият е прекарал COVID-19. Последният обаче не се е сблъсквал с вируса, не желае и да се ваксинира.

Задължително е целият колектив да бъде или ваксиниран, или преболедувал. Ако има дори един, който не отговаря на това изискване, то всички трябва да бъдат с маски.

Затова и персоналът тук ще продължи да обслужва клиентите с маски.

"И това сме по 12 часа с маски. Вечер като се прибирам също съм с маска, до вкъщи. От 7 сутринта, даже 6:30 до 21:30. Това е убийствено", споделя Ваня, продавач-консултант.

От новата заповед няма да могат да се възползват и в този салон за красота. Фризьорката е с антитела, след преболедуван ковид, маникюристката обаче няма нито поставена ваксина, нито се е срещала с коронавируса. Затова и тук маските няма да паднат.

"Смятам, че трябва да се премахнат тези маски, така или иначе много от хората вече са преминали ковида, много от тях са вече ваксинирани. Не можеш да видиш лицето на човека, дали е доволен, дали не е, което също е много важно за нас", споделя фризьорката Силвия.

"Все още продължавам да наблягам, че маски не трябва да сваляме, защото все още имам много бройки вкъщи и трябва да ги износя по някакъв начин, но ако говорим сериозно трябва да пазим себе си, трябва да пазим хора до нас. Много бързо всички пак решили, че всичко отминало", отбеляза клиентката Катерина.

Катерина смята, че е нужно още малко търпение и скоро всичко това, ще бъде само кошмар, за който ще си спомняме.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пореден протест на "Правосъдие за всеки" с искане оставката на Иван Гешев
Пореден протест на "Правосъдие за всеки" с искане оставката на Иван Гешев
От нашите пратеници: Срещата между Путин и Байдън премина без конфронтация
От нашите пратеници: Срещата между Путин и Байдън премина без конфронтация