Путин: Русия и САЩ са двете най-големи ядрени сили, удължаваме договора СТАРТ-3

от БНТ , Източник: БГНЕС
19:47, 16.06.2021 (обновена)
Чете се за: 04:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Както САЩ, така и Русия са особено отговорни за стратегическата стабилност в света. Това съобщи пред репортери руският президент Владимир Путин след руско-американската среща на върха в Женева.

„Съединените американски щати и Руската федерация носят специална отговорност за стратегическата стабилност в света, изхождайки най-малко от факта, че ние сме двете най-големи ядрени сили: по отношение на броя на боеприпасите, бойните глави и по количеството доставки, като и по отношение на нивото на качеството на съвременните ядрени оръжия“, каза Путин. „Наясно сме с тази отговорност."

"Мисля, че за всички е очевидно, че президентът Байдън поема отговорно и според нас абсолютно навременно решение да удължи Договора СТАРТ-3 за пет години," добави той.

Путин обяви споразумение с Байдън за междуведомствени консултации под егидата на руското външно министерство и Държавния департамент по стратегическата стабилност и контрола на оръжията.

"Разбрахме се, че консултациите ще започнат на междуведомствено ниво под егидата на Държавния департамент на САЩ и на руското министерство на външните работи. Колегите на работното ниво ще определят състава на делегациите и място на работа и честотата на тези срещи", каза Путин.

Русия и САЩ трябва да си сътрудничат по въпросите за Арктика, каза още Путин.

По отношение на Навални Путин заяви, че той е искал да бъде задържан, когато е дошъл в Русия.

По въпроса за сдържането на Русия, Путин е уверен, че САЩ подкрепят онези руски организации, чиито действия са насочени към ограничаване на Руската федерация.

Русия не провежда военни учения в близост до границите на САЩ, а американците правят това близо до руските граници в момента, заяви Путин.

Русия има само едно задължение към Украйна - да улесни изпълнението на разпоредбите от Минск-2 и Москва е готова за това.

"Що се отнася до задълженията по отношение на Украйна: ние имаме само едно задължение - да улесним изпълнението на Минските споразумения. Ако украинската страна е готова за това, ние ще следваме този път, без никакво съмнение", подчерта руският лидер.

Путин коментира и изказването на Байдън за него, че е „убиец“. Той вече е обяснил думите си в телефонен разговор и Путин е доволен от тези обяснения.

Снимка: БГНЕС

Руският президент заяви, че по време на преговорите в Женева с американския му колега Джо Байдън не е имало враждебност, а разговорът е бил конструктивен.

"Обща оценка: смятам, че не е имало враждебност. Напротив, срещата ни се проведе, разбира се, по нормален начин. Нашите оценки се различават по много точки. Но според мен въпреки това и двете страни демонстрираха желание да се разберат една друга и да търсят начини да сближат позициите си. Разговорът беше много конструктивен", каза руският лидер пред репортери след руско-американската среща на върха.

Руският президент заяви още, че американският му колега е засегнал темата за правата на човека.

"Да, говорихме за това по негова инициатива", каза Путин на зададен въпрос.

Русия и САЩ разбират добре кои са червените линии на двете страни, каза още той.

Москва съчувства на трагичните последици от бунтовете в Конгреса на САЩ и не иска това да се повтори в Руската федерация, увери руският президент.

По въпроса за наложените санкции, Путин каза: „Съединените щати загубиха не по-малко от Русия от налагането на санкции“.

Относно размяната на осъдени между Русия и САЩ, според Путин, могат да бъдат намерени компромисни решения.

Както съобщи ТАСС, срещата на лидерите в Женева е продължила около 3,5 часа.

ПОВЕЧЕ ЗА КЛЮЧОВАТА СРЕЩА БАЙДЪН - ПУТИН ВИЖТЕ ТУК ОТ СПЕЦИАЛНИТЕ НИ ПРАТЕНИЦИ В ЖЕНЕВА АЛЕКСАНДЪР МАРКОВ И ВЛАДИМИР БОГДАНСКИ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
73 водоема в страната са в критично състояние
73 водоема в страната са в критично състояние
МВнР: Позицията на България по евроинтеграцията на РС Македония остава непроменена
МВнР: Позицията на България по евроинтеграцията на РС Македония остава непроменена