Байдън: Няма да толерираме опити да се нарушава демократичния суверенитет на САЩ

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:34, 16.06.2021
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След историческа първа среща между Владимир Путин и Джо Байдън в Женева, първи пред медиите говори руският лидер. После пресконференция даде и американският президент.

Джо Байдън започна с думите, че нищо не може да замени двустранните разговори на четири очи между двамата президенти. Думи, които той изрече в началото на тази среща. Заяви, че разговорите са били доста конструктивни и че е обяснил на президента Путин позицията на САЩ по отношение спазване на човешките права. Тази позиция на САЩ е, че не е насочено срещу Русия, а това е част от ДНК-то на американския народ.

Джо Байдън е посочил, че нито един американски президент не може да запази доверието на своя народ, ако не защитава демократичните ценности.

Съединените щати няма да толерират опити за нарушаване на американския демократичен суверенитет, посочи американския лидер.

"Бях ясен, че няма да толерираме опити да се нарушава нашия демократичен суверенитет или да се дестабилизират нашите демократични избори и ние ще отговорим. Изводът е, казах на президента Путин, че трябва да имаме основни правила по пътя, които всички да можем да спазваме", заяви Байдън.

Разговорите трябва да продължат, тъй като САЩ и Русия имат уникална отговорност за стабилността в глобален мащаб и че предстоят разговори по отношение на стратегическата стабилност.

Тези отношения трябва да са стабилни и предсказуеми, ката че да позволят сътрудничество във взаимен интерес, посочи Джо Байдън. По думите му, там, където са налице различия, руският лидер трябва да разбира защо американският президент казва това, което казва.

Двамата с Владимир Путин са обсъдили подробно следващите стъпки по мерките за контрол на въоръженията. Много време на срещата е било отделено и на въпросите, свързани с киберсигурността.

По думите на Байдън, критични обекти и инфраструктура не може да бъде предмет на хакерски атаки и Съединените щати ще отговарят подобаващо на действия, които застрашават техните жизнени интереси или засягат техните съюзници.

САЩ ще продължат да повдигат въпроса по отношение съдбата и действията срещу руския опозиционер Алексей Навални.

Според американския президент последиците за Русия ще бъдат опустошителни в случай на смърт на опозиционера Навални.

Текст: Мартин Гицов и Александър Марков

ПОВЕЧЕ ЗА КЛЮЧОВАТА СРЕЩА БАЙДЪН - ПУТИН ВИЖТЕ ТУК ОТ СПЕЦИАЛНИТЕ НИ ПРАТЕНИЦИ В ЖЕНЕВА АЛЕКСАНДЪР МАРКОВ И ВЛАДИМИР БОГДАНСКИ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БНТ с четири награди на церемонията "ПР Приз 2021"
БНТ с четири награди на церемонията "ПР Приз 2021"
Учениците от 7. и 10. клас се явиха на матура по БЕЛ (Обобщение)
Учениците от 7. и 10. клас се явиха на матура по БЕЛ (Обобщение)