НОВИНИ

От нашите пратеници: Срещата между Путин и Байдън премина без конфронтация

Александър Марков
от Александър Марков
20:13, 16.06.2021
Чете се за: 05:45 мин.
По света
Слушай новината

За първи път президентите Джо Байдън и Владимир Путин разговаряха лице в лице във вилата Ла Гранж.

Разговорите се проведоха най-напред в тесен формат, само в присъствието на външните министри, а след това и в разширен.

След края на срещата - преди час - двамата лидери говориха поотделно пред медиите. Путин обяви, че в разговора с Байдън не е имало никаква враждебност и той е бил конструктивен.

Срещата продължи по-малко от 4 часа. Президентите на Русия и на САЩ са говорили по целия кръг от предварително обявените в дневния ред въпроси: стратегическата стабилност, въпросът за ядреното регулиране, въпросът за спазването на човешките права в Русия и Алексей Навални, киберсигурността, дипломатическите отношения и други ключови въпроси.

Как започна днешната среща вижте ТУК

Сн. БГНЕС

Два ключови и интересни момента на влизане във вила Ла Гранж президентът Путин беше попитан защо се страхува от Алексей Навални, на което той не отговори. Президентът Байдън беше попитан дали вярва на Владимир Путин, при което той кимна. Впоследствие от Белия дом заявиха, че това не е било утвърдителен отговор, а просто е поздравил медиите.

Придружени от държавния секретар Антъни Блинкен и от външния министър Сергей Лавров, двамата лидери влязоха за разговори. Те се проведоха на две сесии. Първата е продължила с 18 минути повече от предвиденото и в малко по-тесен кръг. Втората сесия е включвала разширени делегации, включително и съветниците по сигурността.

Около 19:00 часа (българско време) Путин даде своята заключителна пресконференция.

Срещата е преминала в дух на конструктивност, не е имало конфронтация. Разговорите са били доста ползотворни, според руския лидер.

Двамата президенти са се договорили да започнат дискусии по отношение на киберсигурността. Един доста остър въпрос през последните няколко месеца заради твърденията и обвиненията на САЩ към Русия, че хакерските групи действат от нейната територия срещу американските правителствени агенции, инфраструктура и дори частни предприятия.

Обсъдена е и Украйна и конфликтът в югоизточна част на страната. Путин заяви, че според него този конфликт трябва да бъде решен изцяло в рамките Минските споразумения. По отношение на опозиционния активист Алексей Навални, че той е получил това, което е търсил, тъй като много добре е знаел, че прибирайки се в Русия, ще бъде арестуван.

Сн. БГНЕС

Двете страни са се договорили, може би единствената твърда уговорка от днес, е да върнат дипломатическите си представители, които изгониха в рамките на реципрочни санкции през изминалите няколко месеца, да възстановят и посланиците си, които бяха извикани за консултации.

"Нямаше никаква враждебност, точно обратното - нашата среща протече принципно, по много теми нашите оценки се разминават, но беше показано желание да се разберем един друг и да търсим пътища за сближаване на позициите. Разговорът беше конструктивен. Що се отнася до киберсигурността, договорихме се да започнем консултации по този въпрос. Според мен това е извънредно важно.
Що се отнася до Украйна темата беше засегната, не мога да кажа, че много подробно, но доколкото разбрах президентът Байдън той е съгласен с това, че в основата на регулирането на обстановката в югоизточна Украйна трябва да стоят Минските споразумения", заяви Владимир Путин.

Президентът Джо Байдън говори пред журналистите в Женева малко преди 20:30 часа българско време.

"Бях ясен, че няма да толерираме опити да се нарушава нашия демократичен суверенитет или да се дестабилизират нашите демократични избори и ние ще отговорим. Изводът е, казах на президента Путин, че трябва да имаме основни правила по пътя, които всички да можем да спазваме", каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Между двете страни остават още доста отворени въпроси като Беларус и Сирия. Путин обяви, че двете страни ще започнат проучване на възможностите за промяна в единствения останал голям договор за ядрено регулиране между Вашингтон и Москва - Нов СТАРТ, подписан през 2010 година и удължен в началото на 2021 година с още 5 години. Според експертите той трябва да бъде удължен и променен, така че да включва новите средства за доставка на ядрените въоръжения.

ПОВЕЧЕ ЗА КЛЮЧОВАТА СРЕЩА БАЙДЪН - ПУТИН ВИЖТЕ ТУК ОТ СПЕЦИАЛНИТЕ НИ ПРАТЕНИЦИ В ЖЕНЕВА АЛЕКСАНДЪР МАРКОВ И ВЛАДИМИР БОГДАНСКИ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маските падат за колективи до 7 души при определени условия
Маските падат за колективи до 7 души при определени условия
Санкциите "Магнитски": Трябват законови промени, според Янаки Стоилов
Санкциите "Магнитски": Трябват законови промени, според Янаки Стоилов