НОВИНИ

Учените търсят методи за получаване на по-добри реколти на Марс

учените търсят методи получаване добри реколти марс
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:16, 14.05.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

За да могат бъдещите човешки бази или колонии на Марс да се самоподдържат, надеждният източник на местно отгледана храна ще бъде задължителен, тъй като би било твърде скъпо и рисковано да се разчита на доставки с ракети за задоволяване на хранителните нужди на заселниците. Поради това учените търсят начини за оптимизиране на космическото земеделие, пише Ройтерс.

В оранжерия с контролирана среда в университета Вагенинген в Нидерландия изследователите вече са открили метод, който обещава подобряване добивите от култури, засети в симулация на марсианска почва. В експеримента различни култури се отглеждат заедно в подход, наречен "intercropping", въведен още от древните фермери на маите.

В своите експерименти изследователите отглеждат едновременно в саксии чери домати, грах и моркови. Доматите, отглеждани по този начин, дават около два пъти по-голям добив от домати, отглеждани самостоятелно (като монокултури) в същата симулирана марсианска почва, с повече и по-големи плодове. Доматите също така цъфтят и узряват по-рано, дават повече плодове на растение и имат по-дебели стебла.

Добивите от грах и моркови не са се увеличили при съвместното отглеждане.

Учените посочват, че фактът, че методът работи много добре за един от трите вида, е голяма находка, върху която могат да изградят по-нататъшни изследвания. "Сега е само въпрос на коригиране на експерименталните условия, докато намерим най-оптималната система. Могат да бъдат различни видове, повече видове, различно съотношение на видовете", добавят те.

Културите са отгледани в симулиран марсиански реголит - почва без органична материя, разработена от изследователи на НАСА, която е почти перфектно физическо и химично съответствие на истинската марсианска почва. Изследователите са добавили полезни бактерии и хранителни вещества. Те също така са контролирали газовете, температурата и влажността в оранжерията, за да съответстват на условията, очаквани в марсианска оранжерия.

Докато човешките бази на Марс са нещо обичайно във филмите, в реалността те все още са в сферата на научната фантастика. Но американската космическа агенция НАСА вече разработва технологии, необходими за изпращане на хора до Марс през 2030 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Манчестър Юнайтед са готови да продадат Бруно Фернандеш
От Манчестър Юнайтед са готови да продадат Бруно Фернандеш
Двама френски надзиратели са убити, трима - ранени при нападение срещу затворнически микробус
Двама френски надзиратели са убити, трима - ранени при нападение срещу затворнически микробус