НОВИНИ

Украйна превзе Лиман в Донецка област, Русия задържа шефът на АЕЦ "Запорожие"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:54, 01.10.2022
Чете се за: 05:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украинските сили за влезли в стратегическия източен град Лиман, съобщи украинското командване. Москва обяви, че нейните войски са се изтеглили от града, заради риск от обкръжение. Падането на Лиман ще е нов удар по плановете на Москва да превземе целия Донбас. След поредния военен неуспех чеченският лидер Кадиров призова Русия да обмисли употреба на ядрено оръжие с малка мощност. Володимир Зеленски заяви решимостта на Украйна да освободи цялата си територия, въпреки анексирането от Москва на четири украински области. Вчера Киев отговори на анексирането като поиска ускорена процедура за членство в НАТО.

Украинските сили обсадиха напълно Лиман, 30 души загинаха при ракетен обстрел в Запорожие

Украински войници поставиха националния флаг на входа на Лиман, показва видео, разпространено от Киев. Русия досега използваше града като логистичен център за операциите си в северната част на Донецк. По украински оценки в града са били обкръжени около 5000 руски войници. Превземането на Лиман е най-големият военен успех на Украйна след светкавичната контраофанзива в Харковска област миналия месец. Контролът над града ще позволи на Киев да осъществи настъпление в Луганска област, която е сред анексираните от Москва.

"Всички са чули какво се случва в Лиман, Донецка област. За нас това са много значими стъпки. Благодаря на всички наши бойци за осъществяването на този елемент от нашия план за отбрана", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Украинският президент допуска преговори с Русия, но само при нов лидер в Кремъл. Ракетният удар срещу цивилна автоколона край град Запорожие е отговорът на Русия на украинските успехи на бойното поле, заяви Киев и коригира броят на жертвите на 30 убити и 88 ранени. Двете страни взаимно се обвиняват за обстрела. Областният управител на Харковска област съобщи, че поне 20 цивилни са били открити разстреляни в колите им край град Купянск.

Москва потвърди, че руски патрул е задържал за разпит генералния директор на Запорожката ядрена централа на път от комплекса към близкия град Енергодар. Украинският оператор "Енергоатом" призова руските сили да прекратят незабавно "ядрения тероризъм срещу управата и персонала на централата".

Путин и проруските лидери на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон подписаха присъединяването към Русия

На церемонията по анексирането Владимир Путин използва една от най-твърдите антиамерикански реторики за цялото си 20-годишно управление, отбелязват наблюдатели. Той изрази готовност да продължи борбата за историческа Русия и обвини Запада, че иска да разруши страната му. Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че речта на Путин не трябва да се пренебрегва.

"Наистина се надявам, че сериозните политици ще я прочетат от А до Я. Ако някой не е разбирал нещо преди, сега би трябвало всичко да е абсолютно ясно", заяви Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия.

Остра реакция: Световните лидери не признават анексирането на четирите украински области

Америка и нейните съюзници няма да бъдат сплашени от безразсъдните думи и заплахи на Владимир Путин, заяви американският президент Джо Байдън. Същевременно той увери, че Съединените щати и техните съюзници са напълно готови да защитават всеки сантиметър от територията на НАТО.

"Г-н Путин, не разбирайте погрешно думите ми. Всеки сантиметър. Поддържам тесен контакт с нашите съюзници. Обявяваме и нови санкции. Те включват нови правомощия срещу всеки, който оказва политическа или икономическа подкрепа за измамните териториални претенции на Русия", заяви Джо Байдън - президент на САЩ.

Байдън увери, че страната му ще продължи да доставя средства за отбраната на Украйна. Междувременно в Съвета за сигурност Русия наложи вето върху резолюция на ООН, внесена от Съединените щати, която осъжда анексирането на четирите украински области. Вашингтон планира да отнесе въпроса до Общото събрание, където няма право на вето.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сътрудничество в енергетиката: Среща на президентите на България и Северна Македония с председателя на ЕК
Сътрудничество в енергетиката: Среща на президентите на България и Северна Македония с председателя на ЕК
Марк-Андреа Хюслер е първият финалист на Sofia Open 2022
Марк-Андреа Хюслер е първият финалист на Sofia Open 2022