НОВИНИ

Остра реакция: Световните лидери не признават анексирането на четирите украински области

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:05, 30.09.2022 (обновена)
Чете се за: 05:22 мин.
По света
Слушай новината

Брюксел и Вашингтон обявиха, че няма да признаят резултата от провелите се референдуми и категорично осъдиха анексията.

Европейският съюз ще настоява Русия час по-скоро да прекрати военните си действия в Украйна. От ООН предупреждават, че действията на Москва крият риск от нова ескалация на войната.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че опитът на Русия да анексира територии е най-голямото нарушаване на териториална цялост на държава в Европа след Втората световна война.

Киев поиска ускорено присъединяване към НАТО в деня, в който в Москва подписаха договорите за анексиране на украински територии.

"Ние сме де факто съюзници. Де факто сме извървели пътя си към НАТО. Доказали сме, че отговаряме на изискванията на НАТО с реални бойни действия. Имаме си доверие, помагаме си и се защитаваме. Това всъщност е Алиансът. Днес Украйна кандидатства за членство и де юре. При ускорена процедура. Знаем, че това е възможно", написа Зеленски.

Зеленски ще поиска ускорено присъединяване на Украйна към НАТО

Генералният секретар на НАТО заяви, че съюзниците няма да признаят анексирането. Тези земи, включително Крим, са част от Украйна, категоричен беше Йенс Столтенберг. НАТО не е част от конфликта, но ще продължава да осигурява подкрепа на Киев. Колкото до членството на Украйна в Алианса, Столтенберг заяви, че решението трябва да бъде взето от всички страни-членки с консенсус.

"Това е най-големият опит за анексиране на територии в Европа чрез сила след Втората световна война. 15% от Украйна. Територия, колкото тази на Португалия. Незаконно присвоена от Русия, под дулото на оръжия. Псевдореферендумите бяха дирижирани от Москва и наложени на Украйна в разрез с международното право. Това заграбване на територии е незаконно. Това заграбване на територии е най-сериозната ескалация на конфликта от началото на войната. То не показва сила, а напротив - е признание от Путин, че войната му не върви по план. Путин носи цялата отговорност и негова е отговорността да сложи край на войната. Ако Русия спре да се сражава - ще има мир. Ако Украйна спре да се сражава - ще спре да съществува", заяви Йенс Столтенберг.

Страните-членки на ЕС категорично заклеймяват анексирането на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон - обявиха в съвместно изявление 27-те.

"Като не зачита международното право и грубо нарушава фундаменталните права на украинците, включително правото им на независимост, суверенитет и териториална цялост, Русия поставя в риск сигурността по целия свят. Заплахите за употреба на ядрени оръжия, отправени от Кремъл, мобилизацията на военни и търсенето на фалшив претекст за присъствие на украинска територия, няма да разклатят решителността на ЕС", се казва още в декларацията.

"Незаконното анексиране, обявено от Путин, няма да промени нищо. Всички територии, незаконно окупирани от руската армия, са украинска земя и винаги ще бъдат такава", категорична е Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Съединените щати също никога няма да признаят резултатите от референдумите,.

"Нека бъда пределно ясен, Съединените щати никога, никога, никога няма да признаят претенциите на Русия по отношение на суверенната територия на Украйна. Така наречените референдуми са пародия, абсолютна пародия. Резултатите бяха манипулирани от Москва", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Снимки: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че анексирането може да доведе до опасна ескалация.

"Нито една територия на държава не може да бъде придобита от друга държава чрез заплахи и употреба на сила. Нарушаването на териториална цялост, извърешно по насилствен път, не трябва да бъде признавано за легитимно. ООН подкрепя суверенитета, единството, независимостта и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници", заяви Гутериш.

Той подчета още, че референдумите в четирите анексирани днес области, са извършени по време на война, а вотът на останалите в окупираните територии граждани, не може да се приема за реалната воля на хората там.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гимнастичката Валентина Георгиева: Пак ще се върна в играта, даже ще съм по-силна
Гимнастичката Валентина Георгиева: Пак ще се върна в играта, даже ще съм по-силна
3400 лв. става максималната пенсия от утре, средната ще доближи 725 лв.
3400 лв. става максималната пенсия от утре, средната ще доближи 725 лв.