НОВИНИ

Украинският антидопингов център лиши двама биатлонисти от състезателни права

Бронзовата медалистка от Сочи 2014 в спринта Вита Семеренко е наказана за една година, докато Сергей Телен ще отсъства от спорта за четири години.

Вита Семеренко
Снимка: Reuters
bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 09.10.2024
Чете се за: 02:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Двама украински биатлонисти получиха наказания за лишаване от състезателни права за различен период от време заради нарушаване на антидопинговите правила, съобщи сайтът obozrevatel.com. Това са Вита Семеренко, една от най-популярните състезателки в света в момента, както и Сергей Телен.

Националният антидопингов център на Украйна дисквалифицира за една година Вита Семеренко. От пресцентъра на тази организация уточняват, че санкцията е наложена заради непредоставена информация, свързана с местонахождението ѝ или пък не се е явила на три допинг-теста в рамките на една година. Срокът на дисквалификацията започва да тече от 20-и март 2024-а година и ще приключи на същата дата догодина. Първоначалното решение за 28-годишната Семеренко беше взето на 14-и юли, а днес е потвърдено.

Въпросната биатлонистка е брознова медалистка от Сочи 2014 в спринта. Също така два пъти е печелила сребърни медали от световно първенство, а във визитката си има и пет бронзови отличия от шампионата на планетата.

Наказание за срок от четири години е наложено на Сергей Телен. Причината е, че в кръвната му проба е открито забраненото вещество триметазидин. Препаратът има стойността да увеличава ефективността в работата на организма и се използва при спортисти в състезания, в които има сериозни натоварвания на сърцето.

Дисквалификацията на 26-годишния Телен започва от 25-и април тази година и приключва на 24-и април 2028-а година. В актива му има един сребърен медал от световното първенство за младежи през 2017-а година, както и няколко титли и други отличия от националното първенство на страната в дисциплината спринт – индивидуално и щафети.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Варна: Ръководството на "Градски транспорт" уволнява работници, без да е информирало общината
Кметът на Варна: Ръководството на "Градски транспорт" уволнява работници, без да е информирало общината