НОВИНИ

Условията в планините са зимни, не надценявайте възможностите си, съветват спасители

Алекс Донев
от Алекс Донев
07:24, 13.11.2023
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден трагичен инцидент този уикенд с турист, този път в Стара планина. Жена загина, а други двама бяха спасени, благодарение на бързата реакция на служители от РУ-Казанлък и екип на Планинска спасителна служба.

С наближаването на зимата метеорологичните условия в планината стават все по-опасни, а планинските спасители съветват туристите да са изключително внимателни, когато поемат на разходка или поход.

"Повтаряме непрекъснато - условията в планините са зимни, не подценявайте планината и не надценявайте собствените си възможности", каза в ефирът на "Денят започва" Емил Нешев, директор на Планинска спасителна служба - БЧК.

Според думите му съветите на планинските спасители доста често се пренебрегват. Нешев даде повече информация какво е станало при трагичния инцидент през уикенда в Стара планина.

"Групата е тръгнала в 11.00 ч. на обяд с идеята да минат прехода хижа Мазалат - хижа Триглав, което за този сезон непрекъснато повтаряме, че е късно излизане. В 17.30 ч. вече е тъмно. Как са се движили и какви проблеми са имали по пътя все още не е ясно, но в крайна сметка чак в 2.30 ч. през нощта се обаждат на 112, за да кажат че търпят в бедствие. Ако два часа по-рано сме били при тях, може би е щяло да оцелее жената. Това са техни думи. В случая грешни преценки, грешни решения, които са взети или пък не са взети правилни решения, водят до такива инциденти", подчерта Нешев.

Вижте прякото включване на Алекс Донев във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крал Чарлз откри статуя на покойната си майка кралица Елизабет (Снимки)
Крал Чарлз откри статуя на покойната си майка кралица Елизабет (Снимки)
Алианц (Милано) с Матей Казийски спечели дербито с Кучине Лубе с Алекс Николов в Италия
Алианц (Милано) с Матей Казийски спечели дербито с Кучине Лубе с Алекс Николов в Италия