НОВИНИ

Основната болница в Газа вече не функционира

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:30, 13.11.2023 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Световната здравна организация е успяла да възстанови комуникациите със здравните служители в болницата Ал Шифа в северната част на Газа, след като загуби връзка в събота. Ръководителят на СЗО обаче алармира, че тя вече не функционира като болница. Израелската армия обвини Хамас, че пречи за доставянето на гориво.

Светейки си с телефон, лекари шият раната на главата на пациент. Такива са условията в северната част на Газа. Най-голямата болница Ал Шифа практически не работи, предупреди генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, тъй като постоянната стрелба и бомбардировки са влошили и без това критичните обстоятелства.

"За съжаление болницата вече не функционира като болница. Светът не може да остане безучастен, докато болниците, които трябва да бъдат сигурни места, се превръщат в сцени на смърт, опустошение и отчаяние", коментира Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

Според контролираните от Хамас здравни власти в Газа в болницата се намират най-малко 2300 души. От тях половината са пациенти и лекари, а останалите - хора, потърсили убежище.

"Около 600 цивилни пациенти трябва да бъдат евакуирани. Това е призив към правителството на Египет да изпрати линейки към болницата Ал Шифа, за да може тези пациенти да бъдат евакуирани безопасно", обясни Мохамад Кандил, директор на Спешната помощ.

Израелската армия разпространи снощи видео, което показва как войници доставят туби с гориво за лечебното заведение.

"Предложихме гориво на болницата Ал Шифа. През нощта доставихме 300 литра гориво на 300 метра. Говорихме с директора на болницата. Командването на Хамас чрез здравното министерство в Газа попречи на болницата да го използва", посочи Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Директорът на болницата отхвърли твърдението и коментира пред BBC, че 300 литра гориво са достатъчни да захранят генераторите само за половин час. По думите на главния хирург, Ал Шифа обикновено използва 24 хиляди литра гориво на ден, а дори и да работи само един генератор, са необходими около 10 хиляди литра.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънското МВР се сдоби с нов хеликоптер "Блек Хоук"
Румънското МВР се сдоби с нов хеликоптер "Блек Хоук"
Тошко Йорданов ще бъде разпитан заради заплахите срещу Йоловски
Тошко Йорданов ще бъде разпитан заради заплахите срещу Йоловски