НОВИНИ

Утре в "Европейци": Ще стане ли Габрово първият "умен град" в България

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:48, 28.05.2021
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Габрово е на път да стане първия "умен град" в България, в който секунда по секунда и минута по минута да се следи трафикът, качеството на въздуха и водата. Така общината ще има възможност да промени градското планиране и да направи живота на гражданите по-хубав и по-спокоен.

Това, което е много важно за общините е, те да имат навременни данни. На секундата да се знае точно къде, в кой момент, в кой район, в коя позиция има проблем с околната среда, обяснява Светослав Матеев, предприемач.

До този момент за проблемите на въздуха и водата се разбира със закъснение.

Дори въздухът да е замърсен, ние разбираме след един месец, казва Матеев.

Светослав не мечтае да промени това. Светослав ЩЕ го промени – с малки преносими станции, които ще бъдат сложени на ключови места в града. За да бъдат максимално точни данните обаче се намесва Техпаркът към университета в Габрово.

С помощта на нашето оборудване ние всъщност можем ... да преценим дали нивото на сигнала ще е достатъчно добро, казва доц. Красен Ангелов, Технически университет, Габрово.

Оборудването, което аз познавам горе в университета е доста скъпо. Малките фирми като цяло не могат да си позволят такова скъпо оборудване, казва Матеев.

То е факт, защото Европа отпуска над 10 милиона евро на Техническия университет в Габрово. И така го превръща в технологичен център на страната ни и не само.

Техпаркът е една сбъдната мечта за Габровския университет, защото има 18 лаборатории с машини, които не може да видите никъде другаде на Балканския полуостров.

Тук безброй добри намерения могат да срещнат науката и да станат реалност.

Такава е идеята - много млади хора да дойдат при нас и да кажат - може ли да направим първо, второ, трето. За това сме го създали, казва проф. д-р инж. Илия Железаров, ректор на ТУ - Габрово.

В този случай мечтите следват строга закономерност - една вече сбъдната мечта сбъдва друга. И околната среда печели от това.

Цялата история гледайте тази събота в "Европейци", веднага след централните новини на БНТ в 20 ч.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медици от Александровска болница призоваха да не се разстройва работата им
Медици от Александровска болница призоваха да не се разстройва работата им
Пребиха Митко Чорапа - талисмана на "Капана" в Пловдив
Пребиха Митко Чорапа - талисмана на "Капана" в Пловдив