НОВИНИ

Специално: Каква е версията на мъжа, предал на полицията видеозаписа от катастрофата в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 28.05.2021
Чете се за: 03:50 мин.
Криминално
Слушай новината

Управител на автомивка в Пловдив потвърди пред БНТ, че наистина е предал флашки с видеозаписи от катастрофата с три жертви на Околовръстното шосе на инспектор от Трето РПУ, въпреки че мястото на инцидента попада в територията на друго полицейско управление.

Вчера прокуратурата повдигна обвинение срещу задържания началник на полицейското управление Самуил Хаджиев за осуетяване на разследването на катастрофата, прикривайки обвинения за нея шофьор.

Срещнахме се с управителя на автомивка, след като стана ясно, че арестуваният полицейски началник Самуил Хаджиев е обвинен за опит да укрие видеозапис, за да не се използва в доказателствата при разследването на тежка катастрофа.

Ден-два след ПТП-то дойдоха хората, дадох им записи и след два или три дни се повтори. Пак дойдоха, като казаха, че са ги загубили. Протокол имам, да. След втория път, чак тогава подписахме протокола. Един и същи човек дойде и първия път, и втория път, каза Стоян, управител на автомивка.

Шефът на 3-о районно в Пловдив укрил видеозаписи от катастрофата на Великден

Екипът ни успя да види протокола, който е с дата 7 май - 4 дни след катастрофата и е подписан от един и същи инспектор от Трето управление.

На записите се виждало кръговото движение, през което вероятно е преминал джипът на Иво Даскалов, обвинен за причинител на тежката катастрофа.

Това беше единствената камера, която им върши работа, така каза, че им върши работа. Понеже все пак им трябва да видят шосето, каза още Стоян.

Вчера управителят на автомивката е бил викан в полицията да дава обяснения на кого какво е предал.

Екипът ни обиколи още десетина автокъщи и салони, разположени на Околовръстното шосе, чиито видеокамери не са били проверявани.

Околовръстното шосе попада в територията на Първо полицейско управление и още в деня след катастрофата негови служители изземват видеозаписи от камерите на околните обекти.

Освен прокуратурата и роднините на загиналите в катастрофата обявиха, че имало опити виновникът да бъде прикрит.

20 000 лв. парична гаранция за шофьора, причинил катастрофата на Великден

Според Наталия Ангелова, близка на една от жертвите, идеята е била да се докаже, че не Иво Даскалов е шофирал в онази нощ, а някой от двамата загинали негови спътници.

Някой на някого се е обадил. Едва ли бившият началник на Трето РПУ по своя инициатива безкористно или съвсем самарянски е тръгнал да укрива доказателства, каза адвокат Валентин Ройнов, защитник на загинал в катастрофата.

Според защитника на арестувания полицейски началник обаче обвинението за прикриване е абсурдно.

Никакви записи не е прикривал господин Хаджиев, има си досъдебно производство, по което се извършват процесуално следствени действия за тази катастрофа, каза адвокат Димитър Марковски, защитник на Самуил Хаджиев.

От полицията и от прокуратурата отказаха коментар с мотива, че детайлите по разследването са следствена тайна.

Екип на БНТ-Пловдив

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пребиха Митко Чорапа - талисмана на "Капана" в Пловдив
Пребиха Митко Чорапа - талисмана на "Капана" в Пловдив
След намеса на БНТ: Възстановяват помощите на безработна в Пловдив
След намеса на БНТ: Възстановяват помощите на безработна в Пловдив