НОВИНИ

ЕМА одобри ваксината на "Пфайзер" за деца между 12 и 15 години

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:28, 28.05.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Европейската агенция по лекарствата одобри използването на ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" и "Байонтек" и за деца между 12 и 15 години. Подобни разрешения вече бяха издадени в САЩ и Канада. От европейските държави Германия също обяви, че ще започне ваксинирането и на подрастващи.

Ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" ще се прилага при децата между 12 и 15 години по същия начин, както и при възрастните - с мускулни инжекции, в две дози с интервал най-малко три седмици между тях.

Ваксината, както знаете, вече е одобрена за хора над 16 години и сега имаме данни, които показват, че тя е сигурна и за деца на възраст между 12 и 15 години. Това решение ще бъде предадено на Европейската комисия, която трябва да издаде окончателното одобрение, обясни д-р Марко Кавалери от ЕМА.

Според експертите от Агенцията по лекарствата ефектът на ваксината върху деца е доказан след клинични опити, в които са участвали над 2000 деца от тази възрастова група. Имунният отговор след ваксинация при тях е бил подобен и дори по-добър, отколкото при възрастните.

Всяка държава членка сама ще решава дали да използва ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" и при подрастващи на възраст между 12 и 15 години, и кога да ги включи в националните ваксинационни програми.

Препаратът вече се прилага при деца в САЩ и Канада.

Още преди решението на Агенцията по лекарствата, германският канцлер Ангела Меркел обяви, че след 7 юни страната започна да имунизира и децата между 12 и 16 години. Както и при възрастните, ваксинацията няма да е задължително и няма да е условие за посещение на училище. Германските власти все пак се надяват да ваксинират около 60% от подрастващите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градушка се изсипа над села в Смолянско
Градушка се изсипа над села в Смолянско
Бойко Рашков разпореди дисциплинарно производство срещу бившия шеф на "Вътрешна сигурност"
Бойко Рашков разпореди дисциплинарно производство срещу бившия шеф на "Вътрешна сигурност"