НОВИНИ

След намеса на БНТ: Възстановяват помощите на безработна в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 28.05.2021
Чете се за: 03:07 мин.
Регионални
Слушай новината

След намеса на БНТ социалните служби възстановяват помощите за безработица на жена в Пловдив.

Заради невъзможност да се яви в бюрото по труда за подпис в посочения ден, регистрацията на Петя Величкова от пловдивското село Любен била прекратена.

Социалните работници не приели обясненията на жената и тя е била заплашена да остане без средства.

Безработната Петя Величкова трябвало да се подпише в бюрото по труда в Съединение на 11 май. В същия ден обаче жената трябвало да заведе онкоболната си майка до Онкодиспансера в Пловдив.

"Сутринта се обаждам и обяснявам, че не мога да отида на господина, ще ида на другия ден, че няма превоз, няма автобуси. И той ми казва до 8.30 сутринта", разказва Петя Величкова.

Рано сутринта на 12 май жената отива да се подпише.

"Вратата беше отворена, той стоеше на бюрото и ми казва "Петя твоята регистрация вече е прекратена, нямаш право на подписи, тръгвай си", каза още Петя Величкова.

Още същия ден дъщерята на Петя праща по имейл жалба до службата по заетостта. В отговора, който получава пише: "Регистрацията Ви може да бъде възстановена при представяне на доказателство за наличие на уважителна причина, в срок 7 работни дни от нейното отпадане".

Според служители от агенцията обаче бележка с подпис и печат от личния лекар на Петя не е официален документ.

"Не можело с тия бележки, трябвало аз да съм болна, сега аз как да излъжа", казва Петя Величкова.

"Документът по принцип за заболяване е медицинско направление образец 119", каза директорът на Регионална служба по заетостта в Пловдив Фани Николова.

След като днес БНТ също сигнализира институциите за казуса в късния следобед регистрацията на Петя Величкова беше възстановена.

"Аз мисля, че трябваше определено време, за да направим преценка за този документ, защото вие сте го виждали, това е бележка, която е написана на една бланка от рецепта, но преценяйки, че все пак има необходимата информация - има подпис, печат на лекаря, за нас това е достатъчен документ, за да уважим неявяването й в бюрото по труда", каза директорът на Регионална служба по заетостта в Пловдив Фани Николова.

От Агенцията по заетостта напомнят на безработните лица, че ако една регистрация в бюрото по труда бъде прекратена, тя може да се поднови отново едва след шест месеца.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално: Каква е версията на мъжа, предал на полицията видеозаписа от катастрофата в Пловдив
Специално: Каква е версията на мъжа, предал на полицията видеозаписа от катастрофата в Пловдив
Мълния е една от версиите за пожара, който взе жертва в Асеновград
Мълния е една от версиите за пожара, който взе жертва в Асеновград