НОВИНИ

В Мемфис разпускат спецотряда, част от който са полицаите, пребили Тайри Никълс

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:51, 29.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Полицията в Мемфис разпусна т.нар. специален отряд "Скорпион", част от които са петимата полицаи, пребили Тайри Никълс. Подразделението е трябвало да се грижи за сигурността в рискови райони в Мемфис. Решението беше приветствано от семейството на починалия мъж и от обществеността.

Отрядът "Скорпион" е създаден през октомври 2021 година, в него са включени 50 полицаи, а задачата му е била да намали нивата на престъпност във високо рискови райони. Престъпления, извършвани от местните банди и кражбите на коли са били най-честите сигнали, на които подразделението е отговаряло.

Протести в САЩ заради случай на полицейско насилие

И петимата полицаи, обвинени за смъртта на Тайри Никълс, са били част от "Скорпион". Според специалисти обаче, съществуването на подобни подразделения води до концентрация на власт и склонност към насилие. Решението за разформироването на отряда беше приветствано от семейството на Тайри Никълс. Предизвика и бурни положителни емоции по улиците на Мемфис, където отново имаше шествия срещу полицейското насилие.

"Определено сме доволни, че се движат в правилната посока, като разформироват отряда "Скорпион", но трябва да се разбие картелът на организираната престъпност, на всички, които са работили под чадъра, опънат над "Скорпион", каза Амбър Шърман, организатор на демонстрацията.

"Мисля, че това решение беше много важно за семейството, за да получи малко покой. Но то беше необходимо и на жителите на Мемфис, защото от всичко, което сме чували за този отряд, той просто е тероризирал хората", коментира Джей Би Смайли, член на Общинския съвет на Мемфис.

Американският президент Джо Байдън разговаря отново със семейството на Никълс и ги покани в Белия дом. 29-годишният мъж е спрян за проверка на пътя, пребит жестоко и три дни по-късно издъхва. Петимата полицаи, участвали в побоя, са уволнени, повдигнати са им по няколко обвинения, сред които и убийство от втора степен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нетаняху обеща "силен, бърз и прецизен" отговор на нападенията в Ерусалим
Нетаняху обеща "силен, бърз и прецизен" отговор на нападенията в Ерусалим
Валежите спират, застудяването продължава
Валежите спират, застудяването продължава