НОВИНИ

България и Турция ще си сътрудничат в сферата на автомобилната индустрия

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
21:51, 28.01.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Автомобилният клъстър на България и Асоциацията на производителите на автомобилни части и компоненти в Турция, която има над 500 членове, подписаха меморандум за сътрудничество.

Броят на заетите в българската автомобилна индустрия надхвърля 75 хил. души- при 9 хиляди преди 10 години.

"Има сектори, в които ние сме по-силния партньор като автомобилен софтуер, дори бих казал в сектора на електрическите автомобили, където имаме "ноу-хау", но има други сектори, в които турската автомобилна индустрия е много по-силна", коментира Любомир Станиславов, изпълнителен директор на "Аутомотив Клъстер България".

В някои сфери турските компании от автомобилния бранш имат предимство, но не липсват и предизвикателства.

"Регулациите - България е в Еврозъюза, а Турция - не и има някои данъчни регулации, а трябва да мислим като едно цяло и тогава ще бъдем по-успешни, отколкото поотделно", каза Алберт Сайдам, ТАЙСАД - Асоциация на производителите на автомобилни части и компоненти.

Втори меморандум бе подписан между Българската агенция за инвестиции и турската Специализирана индустриална зона за производители на автомобилни части. Но не само от автомобилната индустрия изтъкват необходимостта от засилване на икономическите връзки между България и Турция.

"Отдаваме голямо значение да инвестираме в България и затова очакваме подкрепа от правителството и сме благодарни за нея и в бъдеще очакваме да растем", обясни Севгюр Арсланпай, главен изпълнителен директор на компания в медната индустрия.

"Отваряне на вратите за квалифицирани турски работници към България ще е добра възможност за нас да растем и инвестираме, а така ще расте и брутният вътрешен продукт на страната ви", допълни Исмаил Емре Озжан, управляващ директор на турска компания.

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев се ангажира да създаде работна група за облекчаване на визовия режим.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще се променят мандатите в НС след националното преброяване - изчисленията на проф. Михаил Константинов
Как ще се променят мандатите в НС след националното преброяване - изчисленията на проф. Михаил Константинов
Поредица от нападения в Ерусалим - палестинец уби седем души до синагога
Поредица от нападения в Ерусалим - палестинец уби седем души до синагога