НОВИНИ

Заделят над 200 млн. лева за развитие на индустриалните зони

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:28, 27.01.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Балкани
Слушай новината

Развитието на индустриалните зони е фокусът на Министерството на иновациите и за това са заделени 212 млн. лева. Днес министър Александър Пулев беше в две от най-големите индустриални зони в Истанбул.

За развитието на индустриалните зони у нас са осигурени финансови средства, обясни министър Пулев при посещението си за обмяна на опит с подобни паркове в Турция.

"Всички 10 програми са с общ ресурс 20 милиарда лева. По линия на плана Министерството на иновациите и растежа подкрепя много активно индустриалните зони", заяви Александър Пулев, служебен министър на иновациите и растежа.

Индустриалният парк Бирлик е изграден с подкрепа от страна на държавата, но без финансова помощ и се управлява от инвеститорите.

"Управлението е много прозрачно - извършва се от самите участници. Те съставят съвет, който сам взема решенията за инвестициите и затова е привлекателен", допълни Шенол Тели, председател на индустриална зона Бирлик.

Между България и Турция е подписан меморандум както за развитие на индустриалните зони, така и за работата на развойните центрове към тях.

"Възможността за изграждане на развойни и обучителни центрове. Изключително важно е за турските компании да намерят кадрите, да ги задържат, но и да развият опреден капацитет", добави Богдан Богданов, председател на Българската агенция за инвестиции.

Именно добре подготвените кадри са проблем за турските инвеститори у нас.

"Най-голямата трудност е въпросът с работната ръка, тъй като след влизането в Европейския съюз повечето от квалифицираната работна ръка премина в Средна Европа", коментира Толга Едиз, заместник главен мениджър в турска компания.

Министър Александър Пулев даде за пример скорошното споразумение в областта на енергетиката между България и Турция.

"Имаше среща в Турция на най-високо ниво между президентите Радев и Ердоган. Те постигнаха едно ключово, бих казал историческо, споразумение в сектор "Енергетика". Тук сме, за да използваме тази инерция", каза още Александър Пулев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След обстрел в Украйна почина доброволецът Саша Андреев, доставял генератори от България
След обстрел в Украйна почина доброволецът Саша Андреев, доставял генератори от България
25% от децата във Варна прекарват в интернет повече от 5 часа дневно
25% от децата във Варна прекарват в интернет повече от 5 часа дневно