НОВИНИ

В разгара на сезона: Преливащи кофи за смет във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
08:24, 26.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

И тази година Варна посреща туристите с преливащи от боклуци контейнери, а това със сигурност не е най- добрата реклама за почивка по Черноморието. Въпреки че в града беше въведена една от най-съвременните и модерни системи за събиране и транспортиране на отпадъци, явно има какво още да се желае. Екип на БНТ провери какво е положението в центъра и в кварталите на Варна.

Иван Атанасов живее повече от 8 години в квартал "Чайка" във Варна и буквално на метри от Морската градина. Вместо морски мирис обаче, все по-често долавя зловонието от контейнерите за смет пред блока си. Само за месец е пуснал три жалби до Общината.

Тук бяха три варела, преди да сменят тези контейнери. В момента е един. А това отговаря за вижте какъв огромен блок тука, този блок... непрекъсната е тази картинка. Миризма, мухи - много неприятно и когато е извън контейнера, гларусите го разнасят навсякъде и целият квартал става отвратителен. Ние лично със съседи сме чистили тази полянка зад варелите, защото се изхвърляха и стъкла... и децата играят - опасно е. Тука много хора от извън Варна си спират колите в "Чайка" и влизат в Морската градина и виждат това нещо, което не е много лицеприятно, казва Иван Атанасов.

Често край контейнерите могат да видят и изхвърлени телевизори, дивани, дори буркани със зимнина.

Това е голям проблем със съседите, непрекъснато се изхвърлят едрогабаритни отпадъци - не знам как да се реши този проблем, да сложат камери, казва Иван Атанасов.

На самите контейнери е изписано какво трябва или не трябва да се изхвърля в тях или около тях, но е видно, че никой не спазва препоръките. За по- строг контрол и глоби за нарушителите, настояват още варненци.

На сайта на Община Варна има поместени телефони за подаване на сигнали, за заявка за извозване на едрогабаритни отпадъци, а също и къде можете да представите своите идеи и предложения, за да се опази и подобри градската среда.

Вижте повече подробности в прякото включване на Мариана Малева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Желязков: Продължаваме да се борим за всеки гейм, ще започнем да печелим
Николай Желязков: Продължаваме да се борим за всеки гейм, ще започнем да печелим
Лисичанск остава единственият бастион на украинските сили в Луганска област
Лисичанск остава единственият бастион на украинските сили в Луганска област