НОВИНИ

В Русия не знаят дали стокхолмската лаборатория е била санкционирана за забавянето на пробата на фигуристката Камила Валиева

"В началото имаше някои атаки срещу РУСАДА, която беше обвинена, че бавно обработва пробата. Но Руската антидопингова агенция не е нарушила нито един от международните стандарти", сподели в интервю за агенция ТАСС генералният директор на РУСАДА Вероника ЛогиноваВ

камила валиева
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:59, 26.12.2023
Чете се за: 03:20 мин.
Спорт
Слушай новината

"Световната антидопингова агенция (УАДА) проучваше причините за забавянето от страна на стокхолмската лаборатория на проверката на допинг пробата на руската фигуристка Камила Валиева, но Руската антидопингова агенция (РУСАДА) няма информация дали шведката лаборатория е понесла каквото и да е наказание". Това каза в интервю за ТАСС генералният директор на РУСАДА Вероника Логинова.

"Не знаем дали лабораторията в Стокхолм е понесла някакво наказание. Наистина пробата на спортистката беше тествана с много голямо закъснение след пристигането ѝ в Стокхолм, въпреки че в началото имаше някои атаки срещу РУСАДА, която беше обвинена, че бавно обработва пробата. Но Руската антидопингова агенция не е нарушила нито един от международните стандарти", каза Логинова.

Припомняме ви, че 17-годишна Камила Валиева е заподозряна в употреба на забраненото лекарство "триметазидин", което бе открито в проба от 25 декември 2021-а, а резултатът от нея беше оповестен публично едва през февруари 2022-а година по време на Зимните олимпийските игри в Пекин. По това време фигуристката вече беше спечелила златен медал в отборната надпревара.

В момента срещу руската фигуристка се води дело в Спортния арбитражен съд (КАС), като заседанията се състояха на 26-28 септември и продължиха на 9-10 ноември поради необходимост от изготвяне на допълнителна документация. Очаква се съдът в Лозана да вземе окончателното си решение до 12 февруари 2024-а година.

"Сега можем да кажем, че имаше официални препоръки за взимане на допинг проби на спортистите, които ще участват на олимпийските игри и в тези документи беше посочено, че пробите, взети след 1 януари 2022-а, трябва да бъдат подложени на спешен анализ. Пробата на Валиева беше взета в края на декември 2021 година", коментира още Вероника Логинова.

"Получихме писмо от Стокхолмската лаборатория, че анализът на пробата се забавя. През януари пробата за ускорен анализ получи спешен статус, а на въпросите ни за причините за забавянето беше отговорено, че в лабораторията е било обявена карантина заради пандемията и хората са били болни. Знам, че УАДА разгледа този въпрос и беше в контакт както с нас, така и с лабораторията. Информацията, която получиха, беше взета под внимание при провеждането на тяхното собствено разследване", добави генералният директор на РУСАДА.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 1 януари Сърбия разрешава автомобили с косовска регистрация да влизат в страната
От 1 януари Сърбия разрешава автомобили с косовска регистрация да влизат в страната
Луис де ла Фуенте: В Испания много хора отново повярваха в отбора, който има потенциал да постигне нещо значимо в бъдеще
Луис де ла Фуенте: В Испания много хора отново повярваха в отбора, който има потенциал да постигне нещо значимо в бъдеще