НОВИНИ

В САЩ осъдиха радиоводещ, отричал кървавата стрелба в училище "Санди Хук"

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:39, 05.08.2022
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Привърженик на конспиративни теории ще трябва да плати 4 милиона долара за нанесени щети от разпространение на фалшиви твърдения. Съдът осъди днес популярния в Съединените щати Алекс Джоунс.

През 2012 г. създателят на дясната медия "Инфоуорс" заяви в ефир, че стрелбата в началното училище "Санди Хук" е инсценировка и жертвите всъщност са актьори. Това беше едно от най-ужасяващите масови убийства в Съединените щати - загинаха 20 деца и шестима възрастни. Обезщетението ще бъде изплатено на родителите на една от жертвите - 6-годишният Джеси Люис.

На 14 декември 2012 г. в началното училище "Санди Хук" в Кънектикът нахлува въоръжен с пушка младеж. Убива 20 деца и шестима души от персонала. Спира едва, когато чува полицейските сирени и решава да сложи край на живота си. Трагедията в "Санди Хук" разтърсва цяла Америка.

В Остин, Тексас, местният радиоводещ Алекс Джоунс набира популярност със своите конспиративни теории. Сред тях, че природни бедствия като торнадо и наводнения са изкуствено създадени от правителството като оръжия. Границата е прекрачена, когато в ефира на своята излъчвана в интернет програма "Инфоуорс" заявява, че стрелба в Санди Хук не е имало. Нарича я заговор на традиционните медии, които с помощта на актьори искат да изпозват случая, за да затегнат контрола върху оръжията.

Негови последователи с години извършват системен тормоз срещу родители на някои от убитите деца. Отправят дори смъртни заплахи и ги наричат лъжци. Едно от семействата завежда дело с иск за 150 млн. долара. В съдебната зала майката на убития 6-годишен Джеси поглежда Джоунс и му казва "Аз съм истинска майка. И синът ми съществуваше.". Водещият запазва мълчание.

От съдебната скамейка Джоунс призна, че тогава е бил убеден, че стрелбата е инсценировка, но вече знае, че действително се е случила.

"Истина е, особено след като се срещнах с родителите, вече знам, че е 100% истина. Казах го и вчера по радиото. Но медиите продължават да повтарят как аз отричам стрелбата. Не ми позволяват да върна думите си назад. Искат просто да бъда човека от Санди Хук", заяви Алекс Джоунс.

Адвокатът на семейството определи изхода от делото като победа за истината.

"Този съдебен процес изпраща послание към всички хора по света, към всички медии, не само към Алекс Джоунс, но към всички, че не може да постъпваш така с хората. Не може да съсипваш живота им, не можеш да пробутваш лъжи, които знаеш, че са такива, за да получиш облага", каза Марк Банкстън.

Преди седмица компанията на Джоунс обяви банкрут, макар да има доказателства, че всеки ден изкарва около 800 хиляди долара от продажбата на принадлежности за оръжия и екипировка за оцеляване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор спечели само три гейма в доиграването срещу Корда и отпадна във Вашингтон
Григор спечели само три гейма в доиграването срещу Корда и отпадна във Вашингтон
"Възраждане" са подготвили проектозакон за регистрация на чуждите агенти
"Възраждане" са подготвили проектозакон за регистрация на чуждите агенти