ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

В седмицата на празничното пазаруване: Как да разпознаем родното агнешко месо

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
      Снимка: БТА
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
      Слушай новината
      00:00
      00:00

      В седмицата на пазаруването за празничната великденска трапеза много важен е контролът на храните. От Българската агенция за безопасност на храните са започнали засилени проверки в търговската мрежа в цялата страна. Целта на тези проверки е засилен контрол на традиционните продукти, които българинът слага на трапезата си по време на Великденските празници. Това заяви в студиото на "Денят започва" д-р Любомир Кулински - директор на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ.

      "Основно това са произхода и продажбата на агнешко месо, козунаци и яйца, бои за яйца, зелени салати и т.н. Фокусът на нашите служители е насочен по цялата хранителна верига - от кланиците до щанда, от който си купуваме тези продукти. Тази година голямото пазаруване започва през тази седмица, която започва - особено на агнешкото месо, докато при яйцата вече се вижда известно раздвижване, започва малко по-масово пазаруване, което е нормално с оглед на това, че те имат малко по-дълга срок на годност от месото", обясни Кулински.

      По думите му, месото на нашия пазар тази година, както и друг път, ще бъде основно охладено и дълбоко замразено.

      Всички търговски обекти доказват с документ наличието на стоката, която е в тях. Там контролът е много строг, защото при агнешкото месо, знаете, че на всяка четвъртинка от трупа има печат. Този печат дава страната на произход, номера на кланицата, в която е закланото животното. Тоест по печата и съпроводителните документи, ако съответстват, ние нямаме основания за по-големи съмнения за някаква нелегална или контрабандна търговия", поясни той.

      Любомир Кулински призова преди голямото пазаруване за празниците българските потребители да пазаруват само от одобрени обекти от Агенцията по храните и да не се подлъгват по цените, за да купуват яйца и агнешко месо на по-ниска цена от нерегламентирани търговци.

      Вижте целия разговор във видеото

      Последвайте ни

      ТОП 24

      Най-четени

      Водещи новини

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?