НОВИНИ

В София вече се движат нови нископодови трамваи

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:42, 14.03.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

От днес по линии 4, 5 и 18 в София се движат нископодови трамваи. Засега са доставени само 14, останалите 15 ще влязат в експлоатация през лятото. Целта е с модернизацията на наземния градски транспорт да се намалят вредните емисии във въздуха. Стойността на новите трамвайни мотриси е около 100 млн. лева.

Всички тролейбуси, 90% процента от автобусите и вече повече от 50% от трамваите са обновени в наземния градски транспорт в столицата.

"От 132 трамвая на линия, 68 са подменени", каза Евгений Ганчев, изпълнителен директор на "Столичен електротранспорт".

"Новите трамвайни мотриси пускаме по обновени и реконструирани трамвайни линии, защото това е много важно и за тяхното запазване", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Една от причините да се изберат тези линии е натовареността им, а от друга страна е много важна и инфраструктурата, по която ще се пуснат новите трамвайни мотриси е хубаво тя да е ремонтирана", уточни Евгений Ганчев.

Новите трамваи са нископодови и климатизирани, с платформа за детски колички и трудноподвижни хора, както и със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Някои от тях ще се движат по ремонтираното трасе по бул. "Цар Борис Трети".

Въпросът "Криви ли са релсите" отново излезе на дневен ред. От общината заявиха, че ремонтираният участък е изпълнен в приличен вид и няма опасност за живота на пътниците.

"Между колелото на Руски паметник и пероните пред болница "Пирогов". Там има по проект криви с радиус 2000, тъй като от междуосие 3 и 60 релсовите пътища се раздалечават и отиват в междуосие 3 и 80, така че да може на съществуващите перони на "Пирогов", конструкциите на които не са изпълнявани в този проект, трамваят да може да спре плътно до перона, така че да е удобно за слизане и качване на гражданите", обясни Ангел Джоргов, зам.-кмет по строителство.

Снимки: БГНЕС

Продължава ремонтът на трамвайното трасе до Княжево. Очаква се тази година да започне реконструкция и на линиите по бул. "Мария Луиза".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Противоречиви коментари след триумфа на филма “Всичко навсякъде наведнъж” на Оскарите
Противоречиви коментари след триумфа на филма “Всичко навсякъде наведнъж” на Оскарите
Феновете на ЦСКА ремонтираха оградата на бай Стефан, който ги пусна да гледат мач
Феновете на ЦСКА ремонтираха оградата на бай Стефан, който ги пусна да гледат мач