НОВИНИ

Какво представлява мярката таван на надценката и по какво се различава от таван на цените?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:21, 14.03.2023
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Таван на цените или таван на надценките? Каква антикризисна мярка предлага правителството у нас сега? Според експерти е възможно решения за такива ограничения да не доведат до търсения ефект и предлагат проверки за подобряване на пазарната конкуренция.

Гълъб Донев: Няма таван на цените на продуктите, има таван на надценките

Има разлика между таван на цените и таван на надценката, обясняват експертите.

"Когато въвеждаме таван на надценката, мярката е насочена единствено към крайния продавач. В общия случай това ще бъдат или търговските вериги или откритите пазари. Ако въведем таван на цената обаче, тогава казваме и на производителя и на доставчика и на веригата, че всички икономически условия, които се променят, всички цени на техните суровини, цени на труда, всичките динамики могат да бъдат ограничени до определена стойност за конкретната стъпка и не може да ги надхвърляме", заяви икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Въвеждане на таван на цените означава, че и производители, и търговци трябва да се съобразят с нея независимо от променливи като разходите за суровини, транспорт или труд.

"И в двата случая когато говорим за таван на цените... през призмата на правото на съюза подобен тип тавани не са напълно съвместими с правото на ЕС", каза доц. Иван Стойнев, преподавател по право на Европейския съюз.

Предложената правителствена мярка на практика ще бъде насочена към големите вериги, посочват експертите.

"Според мен ще доведе до две неща: първо ще стане ясно веригите доколко и как печелят, доколко и как калкулират какви разходи калкулират, за да се стигне за някои продукти от производителя до веригата да са 40 - 50 - 100% по-високи цените", заяви доц. Славчо Петров, председател Федерация на независимите синдикални организации от хранителната промишленост, КНСБ.

Президентът: Трябва да имаме всеобхватна информационна система за ценообразуването на храните

"Най-вероятно ще доведе до много остър конфликт с търговските вериги, тъй като те са тези, които ще пострадат най-много. На мен ми се струва изключително трудно да се въведе такава мярка и да работи на практика на откритите пазари, тъй като там механизмите за контрол са много трудни", обясни икономистът Адриан Николов.

Освен това подобни практики не са напълно съвместими с европейското право.

"Практиките показват, че в държави, в които имаме слагането на подобен таван, по-скоро е служило като конвертиране така, че да може всички надценки да достигнат този таван и обратно, той никога не е оказвал необходимия натиск, за да може да свали цените надолу в полза на потребителите", каза доц. Иван Стойнев, преподавател по право на Европейския съюз.

Решението на проблема с високите цени, според експертите, се корени в отклонения в нормалните пазарни процеси. Особено при млечните продукти, където цените са по-високи от средните за Европа от поне три години.

"Работещата мярка би била префокусиране работа на институциите особено на Комисията за защита на конкуренцията, която да провери какво се случва на този пазар. Защо достъпа до него е ограничен по един или друг начин. Дали има картелно споразумение между производителите защо не може да внасяме отвън по-евтини стоки, които явно в много европейски държави", заяви още икономистът Адриан Николов.

Обмисля се глобата за нелоялни търговски практики при храните да стане процент от оборота

"Ако беше един нормален пазар той би трябвало веднага да привлече вносители отвън, които да осъществят паралелен внос на тази продукция за да може той да извлече полза от това, че ще успее да привлече една част от потребителите към неговите продукти нещо което при нас не се случва. Трябва да изследваме и този проблем свързан с невъзможността ние ефективно да осъществим паралелен внос на този тип продукти", посочи доц. Иван Стойнев, преподавател по право на Европейския съюз.

Личните наблюдения на доц. Стойнев, показват, че определени стоки от първа необходимост във Франция са по-ниски от тези у нас. Държавата обаче не налага нормативни мерки, а стимулира отговорното пазарно поведение на търговците.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христомира Поповска и Илиян Стойнов ще участват на турнир по бадминтон в Куба
Христомира Поповска и Илиян Стойнов ще участват на турнир по бадминтон в Куба
Все още няма обявена обществена поръчка за двата медицински хеликоптера на лизинг
Все още няма обявена обществена поръчка за двата медицински хеликоптера на лизинг