Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

В търсене на убежище: Автобусът с украински деца без родители пристигна в Балчик

bnt avatar logo
от БНТ
12:05, 02.11.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

След повече от денонощие пътуване 15 деца от Украйна на възраст от 10 до 15 години пристигнаха тази сутрин в Балчик. Те са спортисти по класическа борба, евакуирани през март в Киев. Децата са придружени само от треньора им и неговата съпруга. В момента те са приети в един от хотелите в Балчик, въпреки че програмата за настаняване на украинските бежанци приключи преди два дни.

Децата и техните придружители пристигнаха малко след 9.00 часа. Те са много уморени и стресирани от войната, от която бягат и от дългото пътуване дотук. Дълго време ще им необходимо, за да се възстановяват от преживяното.

"Имаме две деца, на които майките им воюват, има осиновени деца, има и такива, на които бащите им загинаха, освен това те са деца спортисти, много талантливи. Ето – майка му е на фронта, за съжаление, вече го няма таткото – герой на момичето, почина след раняване. Искаме да оформим защита за децата и да останем тук, ако е възможно, докато за децата стане безопасно да се върнем вкъщи", обясни Людмила Бернадска - придружител.

"В последно време бомбардират, спират тока, водата, интернета. Почти е невъзможно да се живее, всеки ден има тревога, взривове. Сега не ходя на училище, учим дистанционно. Най-близкото бомбоубежище е в метрото, на 5 минути е, но когато има тревога, не ти се излиза от вкъщи. По-добре е да се скриеш в банята, но все пак е страшно", разказа едно от децата Захар Максимин.

В този труден момент ръка им подава Александра Джаферова - управителят на един от хотелите в Балчик. Тя също е притеснена, че програмата е изтекла и няма право да настанява бежанци, а в хотела има и други, дошли у нас още през март. Водила е разговор с Кризисния щаб в София, откъдето са ѝ обяснили, че все още нямат инструкции какво трябва да се случи.

"Да, настаняваме ги, за нас това не е избор. Ние сме абсолютно задължени да го направим. Към момента няма никакво уточнение, нямаме списък с бази, нямаме никаква информация, не. Опитахме се да ги върнем обратно, колкото и грозно да звучи, тъй като разбрахме, че нямаме право да ги настаним. Но те ни отговориха, че за тях няма път назад и няма къде да отидат", каза Александра Джаферова, хотелиер от Балчик.

Преди час от Кризисния щаб в София са заявили, че днес Министерският съвет ще вземе решение дали децата ще останат в Балчик или ще бъдат настанени в държавна база в село Рибарица.

Вижте повече в прякото включване на Силвия Русенова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ММС изплати 443 762 лева на федерацията по вдигане на шанги
ММС изплати 443 762 лева на федерацията по вдигане на шанги
Левски към БФС: Вие задълбочихте проблемите в българския футбол
Левски към БФС: Вие задълбочихте проблемите в българския футбол